ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Επίθεση στο Κίεβο

Τουλάχιστον 13 νεκροί και 50 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 13 νεκροί και περίπου 50 τραυματίες σημειώθηκαν σε ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία, ενώ οι καθημερινές συγκρούσεις αυξάνουν τον αριθμό αμάχων θυμάτων, με τον Ιούνιο να είναι ο δεύτερος φονικότερος μήνας από την εισβολή.

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι περίπου πενήντα τραυματίστηκαν σε ρωσικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τα περιστατικά σημειώθηκαν χθες Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας την ένταση των συγκρούσεων που συνεχίζονται για τέταρτο συνεχόμενο έτος.

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά, με τα πλήγματα να αυξάνονται σε ισχύ και συχνότητα. Η κλιμάκωση αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με στοιχεία υπηρεσιών του ΟΗΕ, ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο φονικός μήνας για τους αμάχους στην Ουκρανία, μετά τον Απρίλιο του 2022. Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Πλήγματα σε Σούμι και Οδησσό

Στη Σούμι, στα βορειοανατολικά, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν –μεταξύ αυτών και ένας 16χρονος– από ρίψη ρωσικών βομβών «ολίσθησης». Την πληροφορία γνωστοποίησε μέσω Telegram ο Όλεχ Χριχόροφ, περιφερειάρχης της περιοχής που συνορεύει με τη Ρωσία.

Παράλληλα, η περιφέρεια της Οδησσού δέχθηκε επιθέσεις με πυραύλους και drones για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Κίπερ.

Απώλειες και σε άλλες περιοχές

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ακόμη έναν νεκρό στη Μικολάιφ, έναν στην Κρεβί Ρι και δύο στην περιφέρεια Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Στη Ζαπορίζια, ρωσικές επιδρομές προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκαπέντε, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Αντίδραση και επιχειρήσεις των δύο πλευρών

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 122 drones και δύο πυραύλους, υποστηρίζοντας πως κατέρριψε τα 101 από αυτά. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στοχοποίησε τα λιμάνια της Οδησσού, της Τσορνομόρσκ και της Ντνίπρο, τα οποία, όπως σημείωσε, «χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων, εργοστάσια παραγωγής drones και πλοία ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού.

Αντίποινα στην Αζοφική θάλασσα

Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων μεταφοράς φορτίων στην Αζοφική θάλασσα, μια κρίσιμη θαλάσσια οδό για τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τον εφοδιασμό της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014.

Οι επιθέσεις αυτές ώθησαν τη Μόσχα να εξετάζει πλέον «εναλλακτικές οδούς μεταφοράς», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 6 νεκροί από ουκρανικά χτυπήματα με drones στη Ρωσία

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από ουκρανικές επιθέσεις με drones στη Ρωσία, που έπληξαν αποθήκη της Ozon και βιομηχανική μονάδα στη Σαμάρα, προκαλώντας φωτιά και διακοπή λειτουργίας της αποθήκης.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 8 νεκροί σε επιθέσεις σε Ουκρανία και Ρωσία

Έξι νεκροί στην Ουκρανία και δύο στη Ρωσία από επιθέσεις με drones. Ρωσικό drone έπληξε λεωφορείο στη Χερσώνα, με τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ο Ζελένσκι ζήτησε μεγαλύτερη προστασία για τους αμάχους.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε Ισμαήλ και Οδησσό, μία νεκρή στην Αστραχάν

Ρωσική επίθεση έπληξε τη νύχτα υποδομές στο λιμάνι Ισμαήλ στην Οδησσό, με τις πυρκαγιές να έχουν κατασβεστεί. Η Μόσχα δήλωσε ότι στόχευσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα εξοπλισμού και αποθήκες ναυτικών drones.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πέντε νεκροί από ουκρανική επίθεση με drones κοντά στη Μόσχα

Επίθεση με drones από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιφέρεια Μόσχας είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και έξι τραυματίες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βαραμπιόφ. Πυρκαγιές ξέσπασαν στη βιομηχανική ζώνη Ναβασέλκι.