ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία του Ιράν

Ιράν: Εκτέλεση δύο ανδρών για συμμετοχή σε διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

Στο Ιράν εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού δύο άνδρες που κατηγορούνταν για τον θάνατο αστυνομικών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βιντεοσκόπησαν και πρόβαλαν τη σκηνή του φόνου στο εξωτερικό.

Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού δύο ανδρών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία αστυνομικών κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη δικαστική εξουσία, οι Ερφάν Εσφαντιαρί και Γκολ-Μοχαμάντ Μοχαμαντί «έδεσαν αστυνομικούς σε πινακίδα οδικής σήμανσης με σχοινιά, τους τραυμάτισαν εκσφενδονίζοντας πέτρες, τους περιέλουσαν με βενζίνη και τους έβαλαν φωτιά» στο Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι δύο άνδρες «γύρισαν σε βίντεο τη σκηνή του φόνου και μετέδωσαν τις εικόνες σε τηλεοπτικά δίκτυα» του εξωτερικού. Η ποινή τους επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο πριν από την εκτέλεση, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για τη δίκη ή τη σύλληψή τους.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και βίαιη καταστολή

Τον Δεκέμβριο, κύμα διαμαρτυριών που ξεκίνησε λόγω της αύξησης του κόστους ζωής εξελίχθηκε σε μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν στις 8 και 9 Ιανουαρίου. Η ιρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για περισσότερους από 3.000 θανάτους, αποδίδοντας τη βία σε «τρομοκρατικές ενέργειες» που, σύμφωνα με την ίδια, οργανώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Από την πλευρά τους, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν εκτεταμένη καταστολή, κάνοντας λόγο για χιλιάδες νεκρούς διαδηλωτές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τότε απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν.

Κλιμάκωση της έντασης και αύξηση των εκτελέσεων

Στις 28 Φεβρουαρίου, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν από κοινού επίθεση εναντίον του Ιράν, γεγονός που πυροδότησε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Έκτοτε, οι συλλήψεις και οι εκτελέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τον πόλεμο όσο και με τις προηγούμενες διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Ιράν παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση της θανατικής ποινής μετά την Κίνα. Το 2025, οι αρχές εκτέλεσαν περισσότερους από 1.639 ανθρώπους – τον υψηλότερο αριθμό από το 1989, σύμφωνα με τις ΜΚΟ Iran Human Rights και Ensemble contre la peine de mort (ECPM).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδήλωση για το Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτέλεση τριών ανδρών στο Ιράν για συμμετοχή σε διαδηλώσεις και θανάτους

Τρεις άνδρες εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού στο βορειοανατολικό Ιράν, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε βίαιες διαδηλώσεις που οδήγησαν στον θάνατο μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής δικαιοσύνης.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εκτελεί τρεις κατηγορούμενους για ταραχές

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν για δολοφονία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και ενέργειες υπέρ Ισραήλ και ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής δικαιοσύνης μετά από πρόσφατες ταραχές.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεση διαδηλωτή του 2022 για τη δολοφονία αστυνομικού

Στο Ιράν εκτελέστηκε άνδρας που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία αστυνομικού κατά τις διαδηλώσεις του 2022 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Mizan, έπειτα από έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κατηγορίες σε 39χρονο για παροχή βοήθειας στις υπηρεσίες του Ιράν

Η βρετανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε 39χρονο από το Λίβερπουλ για φερόμενη βοήθεια στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν, βάσει της νομοθεσίας περί εθνικής ασφαλείας σήμερα.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμπρόπουλος για Άργος: Οι αστυνομικοί παραβίασαν τον νόμο και θα διωχθούν

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Λαμπρόπουλος τόνισε στη Βουλή πως η πλειοψηφία των αστυνομικών δρα νόμιμα και όσοι παρανομούν υφίστανται κυρώσεις. Για το περιστατικό στο Άργος ξεκαθάρισε ότι δεν ακολουθήθηκαν οι κανόνες και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διάψευση αποφυλάκισης Αμερικανίδας από τις δικαστικές αρχές

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές δηλώνουν πως κανείς Αμερικανός κρατούμενος δεν αφέθηκε ελεύθερος από φυλακές του Ιράν ή στο πλαίσιο ανταλλαγής, διαψεύδοντας αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ για απελευθέρωση Αμερικανίδας πολίτη.