ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πυρκαγιά σε δάσος

Ισπανία: Δασική πυρκαγιά κοντά στη Μαδρίτη από τις πιο δύσκολες ιστορικά

Η πυρκαγιά στη Γκουανταλαχάρα, βόρεια της Μαδρίτης, έχει ήδη κάψει 290.000 στρέμματα, με 600 πυροσβέστες και 30 εναέρια μέσα να επιχειρούν. Αποτελεί μια από τις πιο σύνθετες πυρκαγιές της Ισπανίας, ενώ νέο κύμα καύσωνα ανησυχεί τις αρχές.

Η μεγάλη πυρκαγιά στη Γκουανταλαχάρα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης, έχει ήδη καταστρέψει 290.000 στρέμματα και χαρακτηρίζεται από τις τοπικές αρχές ως «μία από τις πιο πολύπλοκες» στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας. Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί 600 πυροσβέστες και στρατιωτικοί, καθώς και 30 εναέρια μέσα.

Η δασική πυρκαγιά, η μεγαλύτερη της χρονιάς στην Ισπανία, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει νέο κύμα καύσωνα που ενισχύει τον κίνδυνο εξάπλωσης των φλογών. Οι υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των αρχών να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καστίγια-Λα-Μάντσα, Εμιλιάνο Γκαρθία, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων στην ιστορία της περιοχής. Ωστόσο, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία δηλώνοντας ότι μετά τη νύχτα «έχει αρχίσει να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ» ύστερα από πολυήμερη μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τις αρχές, η πυρκαγιά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της εκδήλωσής της σε σχεδόν ακατοίκητη και άνυδρη περιοχή, με εκτεταμένες ζώνες εγκαταλελειμμένης θαμνώδους βλάστησης που ευνοούν την ταχεία εξάπλωση. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να αποτρέψουν την πορεία της φωτιάς προς την πόλη Σόρια, στην γειτονική περιοχή Καστίγια-ι-Λεόν.

Η Ισπανία έχει βιώσει πρόσφατα μία από τις πιο φονικές πυρκαγιές στην ιστορία της, στην Ανδαλουσία, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και καταστράφηκαν 70.000 στρέμματα. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερα κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40°C, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Η Δεξιά και η Ακροδεξιά προηγούνται ενόψει εκλογών σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

Το Λαϊκό Κόμμα και το Vox φαίνεται να εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Ισπανία, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις. Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν από τον Πέδρο Σάντσεθ μετά την απόρριψη κυβερνητικών προτάσεων για τη στεγαστική κρίση.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση υπερφορολογεί για πλεονάσματα χωρίς αντίκρισμα

Ο Νίκος Παππάς σχολίασε τις ισπανικές εκλογές, κατακρίνοντας Δεξιά-Ακροδεξιά για απόρριψη μέτρων προστασίας στέγης. Κάλεσε ΠΑΣΟΚ-ΕΛΑΣ να αλλάξουν στάση και κατήγγειλε την υπερφορολόγηση για υπερπλεονάσματα.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Σακίρα και Πικέ στο δικαστήριο Βαρκελώνης για την επιμέλεια των παιδιών

Η Σακίρα και ο Ζεράρ Πικέ συναντήθηκαν σε δικαστήριο της Βαρκελώνης για να επανεξετάσουν τους όρους επικοινωνίας με τους γιους τους, καθώς η Σακίρα ζητά να περιοριστούν τα ταξίδια των παιδιών ανάμεσα σε Μαϊάμι και Βαρκελώνη.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανικό Υπουργικό ενέκρινε νέα διατάγματα στέγασης μετά την απόρριψη

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο νέα διατάγματα για την κρίση στέγασης, μετά την απόρριψη παρόμοιων μέτρων. Τα διατάγματα θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή στη βουλή, ενόψει πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγάλο στοίχημα του Πέδρο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε εκλογές για τις 29 Νοεμβρίου, προσπαθώντας να μετατοπίσει τη συζήτηση σε κοινωνικά θέματα μετά από κοινοβουλευτική ήττα για το στεγαστικό και σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν το κυβερνών κόμμα και το περιβάλλον του.