Φώτο: Shutterstock

Απελπισμένες παρεμβάσεις για στήριξη της τουρκικής λίρας

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας έχουν ανοίξει μεγάλες short θέσεις κατά του δολαρίου σε μια ριψοκίνδυνη προσπάθεια για την αναχαίτιση των πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα.

Σε παρεμβάσεις που υποδηλώνουν απελπισία για την στήριξη της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας προχωρούν συντονισμένα οι κρατικές τουρκικές τράπεζες οι οποίες το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με το Reuters έχουν ανοίξει μεγάλες θέσεις short εναντίον ξένων νομισμάτων, κυρίως δηλαδή του δολαρίου με κίνδυνο να υποστούν μεγάλες ζημιές αν υποχωρήσει εκ νέου η τουρκική λίρα.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, οι τράπεζες έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις short τοποθετήσεις τους σε περίπου 8,3 δισ. δολάρια για να στηριχθεί το εθνικό νόμισμα, σε μια προσπάθεια που αποτελεί την μεγαλύτερη απευθείας παρέμβαση των τελευταίων ετών σύμφωνα με το Reuters.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις παρεμβάσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας ύψους 90 δισ. δολαρίων φτάνοντας το σύνολο στα 100 δισ. δολάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την στήριξη της τουρκικής λίρας. Όπως αναφέρει τραπεζικός αξιωματούχος στο Reuters «Υποπτεύομαι πως οι κρατικές τράπεζες δίνουν βοήθεια καθώς τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχουν σχεδόν εξαντληθεί».

Ενώ οι κρατικές τράπεζες έχουν πουλήσει δολάρια που έχουν δανειστεί από την κεντρική τράπεζα, έχουν κρατήσει ουδέτερη θέση στα ξένα συναλλάγματα μετά την οικονομική κρίση στην Τουρκία στις αρχές της χιλιετία, όπως αναφέρει το Reuters. Η πολιτική αυτή άλλαξε τον Δεκέμβριο και μέχρι τις 22 Μαΐου είχαν short τοποθετήσεις που έφταναν τα 4,3 δισ. δολάρια. Αυτό το ποσό σχεδόν διπλασιάστηκε στις 3 Ιουλίου σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Οι συναλλαγές έχουν σπρώξει τις τράπεζες πέρα από το όριο που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές Αρχές, του 20% του κεφαλαίου για τέτοιες κινήσεις. Την ίδια στιγμή, οι μη κρατικές τράπεζες έχουν long τοποθετήσεις σε ξένο συνάλλαγμα ύψους 4,1 δισ. δολαρίων.

Οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος έρχονται καθώς οι τουρκικές Αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν ντόπια και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να σορτάρουν την τουρκική λίρα. Ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες σε αρκετές ξένες τράπεζες πως χειραγώγησαν το τουρκικό νόμισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πρωτοφανής φυγή κεφαλαίων, στερεύουν τα τραπεζικά δάνεια

Η μεγαλύτερη έξοδος διεθνών κεφαλαίων από τα τουρκικά ομόλογα σημειώθηκε το α' εξάμηνο του 2020, ενώ οι τουρκικές τράπεζες δυσκολεύονται να υπακούσουν τις εντολές Ερντογάν για αύξηση δανείων.
Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 11,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία πίεσε την κεντρική τράπεζα πέρυσι να προχωρήσει σε μεγάλη νομισματική χαλάρωση για να βγει η οικονομία της χώρας από την ύφεση, προέβλεπε πληθωρισμό 12% στο τέλος του 2019 και 8,5% στο τέλος του 2020.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανική δίωξη σε κορυφαία τουρκική τράπεζα με αιχμές για Ερντογάν

Για ξέπλυμα ιρανικού χρήματος κατηγορείται η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας, Halkbank. «Βουτιά» 1% της λίρας μετά την άσκηση της δίωξης. Τι λέει το κατηγορητήριο για τον ίδιο τον Ερντογάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Τούρκοι μπαίνουν στην Συρία, η λίρα στην... εντατική

Μεγάλες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος από κρατικές τράπεζες για να αποφευχθεί νέα «βουτιά» του νομίσματος με αφορμή την αναμενόμενη εισβολή στην Συρία. Χαμηλά τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.