ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο αριθμός που κρίνει αν πρέπει να επιβληθεί lockdown

Στον αριθμό των «ορφανών» κρουσμάτων φαίνεται πώς βρίσκεται το κλειδί των αποφάσεων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα νέα κύματα της πανδημίας.

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται παγκοσμίως, χώρες που τα είχαν πάει καλά το προηγούμενο διάστημα βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με την πανδημία. Καθώς οι χώρες της Ασίας παλεύουν με την επανεμφάνιση του κορονοϊού, υπάρχει ένα δεδομένο που καθοδηγεί τις κυβερνητικές κινήσεις: τα «ορφανά» κρούσματα για τα οποία οι ειδικοί δε γνωρίζουν πώς και γιατί υπήρξε μόλυνση.  

Αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα, υποδεικνύοντας κρυφές αλυσίδες μετάδοσης. Ένα αυξανόμενο ποσοστό τέτοιων περιπτώσεων στην αναζωογόνηση της πανδημίας σε μία πόλη ωθεί τις κυβερνήσεις, όπως στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ, να λάβουν ευρεία δράση, επιστρέφοντας ολόκληρες πόλεις σε συνθήκες lockdown.

«Δεν μπορείς να περιορίσεις το ξέσπασμα γιατί δεν έχεις ιδέα από πού ξεκίνησε και που θα εκδηλωθεί στη συνέχεια», δήλωσε στο Bloomberg ο Γιανγκ Γκονγκουάν, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας. «Όταν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα όπου η προέλευση είναι άγνωστη, αυξάνεται και η δυσκολία περιορισμού».

Αντίθετα, ένα χαμηλό ποσοστό «ορφανών» κρουσμάτων σημαίνει ότι οι αρχές μπορούν να παραμείνουν σχετικά χαλαρές - όπως στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία - ακόμη και αν οι συνολικές καθημερινές νέες λοιμώξεις φτάνουν πια τις μερικές εκατοντάδες. Αυτές οι χώρες μπορούν να ακολουθήσουν μια στοχευμένη και ευέλικτη προσέγγιση, κλείνοντας τα σχολεία ή τους χώρους εργασίας όπου βρίσκονται τα κρούσματα, αλλά επιτρέποντας στον υπόλοιπο πληθυσμό να ζήσει κανονικά.

Αυτό το δεδομένο είναι ενδεικτικό για το αν η αύξηση νέων κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο θα μετατραπεί σε νέα κύματα της πανδημίας και εάν οι πολίτες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε lockdown.

Ενδεικτικά το Bloomberg παραθέτει μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα διαφορετικές χώρες αξιολογούν τον αριθμό των κρουσμάτων για να καθοδηγήσουν τις κινήσεις τους:

Χονγκ Κονγκ: Αυστηρότεροι περιορισμοί

Ο ασιατικός οικονομικός κόμβος απολάμβανε τρεις μήνες φυσιολογικής ζωής πριν από μια ξαφνική αναζωπύρωση αυτόν τον μήνα που φαίνεται να είναι το χειρότερο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Τα κρούσματα «άγνωστης προέλευσης» φθάνουν το 50% των νέων κρουσμάτων, υποδεικνύοντας ότι μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Η πρώην βρετανική αποικία αντέδρασε γρήγορα, επιβάλλοντας τους αυστηρότερους περιορισμούς της στην πόλη των 7,5 εκατ. πολιτών. Τα σχολεία σταμάτησαν τα μαθήματα νωρίτερα, ενώ μπαρ, γυμναστήρια και παραλίες έκλεισαν. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίζονται σε τέσσερα άτομα και σε όσους αρνούνται να φορέσουν μάσκες στις δημόσιες συγκοινωνίες επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.  

Μελβούρνη, Αυστραλία: Επιστροφή στο lockdown

Οι 5 εκατ. κάτοικοι της Μελβούρνης βρίσκονται στη μέση ενός lockdown διάρκειας έξι εβδομάδων, εξαιτίας ένα νέου κύματος μολύνσεων από κορονοϊό στην πολιτεία Βικτώρια, το 51% των οποίων είναι άγνωστης προέλευσης ή βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα. Την Πέμπτη, η νέα αύξηση των κρουσμάτων έφτασε το ρεκόρ των 317 στην πολιτεία.

Το ξέσπασμα της πανδημίας επεκτείνεται και στο Σίδνεϊ, αυξάνοντας τους φόβους ότι η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας θα είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. Το lockdown, το οποίο περιελάμβανε την μεταφορά 3.000 κατοίκων σε δημόσιες κατοικίες εγκαταλείποντας τα διαμερίσματα τους για αρκετές ημέρες μέχρι να υποβληθούν σε έλεγχο όλοι, θυμίζει τους αυστηρούς ελέγχους που επιβλήθηκαν στη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Το μέτρο έκανε την Αυστραλία μία από τις μόνες δυτικές δημοκρατίες που επέβαλε στους κατοίκους της να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Τόκιο: Ανησυχητική αύξηση

Με την ονομασία «μολύνσεις από άγνωστες οδούς» που τους έδωσαν οι Ιάπωνες αξιωματούχους, το ποσοστό των «ορφανών» κρουσμάτων όταν η πανδημία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα ήταν αρχικά χαμηλό, στο ένα πέμπτο περίπου. Αυτό αναφέρθηκε από την κυβέρνηση και αποφασίστηκε η ανάληψη σχετικά μικρής δράσης και για συνέχιση του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ωστόσο, το ποσοστό των «ορφανών» κρουσμάτων έχει πλέον αυξηθεί στο 53%, προκαλώντας ανησυχία. Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει νομική δύναμη να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να κλείσουν, η επιδεινούμενη κατάσταση ωθεί τους αξιωματούχους της χώρας να επιδείξουν σκληρότερο τόνο, προειδοποιώντας ότι μπορεί να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να κλείσουν και να παρακαλέσουν τους ανθρώπους να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους. Την Πέμπτη, τα κρούσματα αυξήθηκαν με ημερήσιο ρεκόρ πάνω από 280 και με αυξανόμενα σημάδια εξάπλωσης σε εθνικό επίπεδο. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το κύμα δεν θα αυξηθεί και θα προκαλέσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Yasutoshi Nishimura νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Νότια Κορέα: Ήρεμη αντίδραση

Η χώρα που επαινέθηκε για την επιτυχία της στην εξάλειψη του ιού μέσω αυξημένων τεστ και της επιθετικής ανίχνευσης επαφών χωρίς lockdown συνεχίζει να διατηρεί τη σχετική ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των νέων κρουσμάτων. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο το ένα δέκατο των νέων περιπτώσεων στη Νότια Κορέα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου προήλθε από άγνωστες οδούς μετάδοσης.

Ενώ οι αρχές έχουν εισαγάγει ηλεκτρονικά συστήματα εξόδου και εισόδου σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως γυμναστήρια και νυχτερινά κέντρα, δεν χρειάστηκε να επιβάλουν ευρεία μέτρα που να περιορίζουν την κίνηση των ανθρώπων, ακόμη και όταν τα καθημερινά νέα κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60. Η εμφάνιση αυτής της κατηγορίας κρουσμάτων και η επιρροή τους στην πολιτική περιορισμού οφείλεται στην ύπουλη μολυσματικότητα του κορονοϊού που του επέτρεψε να εξαπλωθεί τόσο ευρέως σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν πολλά που οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν για το πώς συμπεριφέρεται ο ιός, συμπεριλαμβανομένου του αν παραμένει στον αέρα και για πόσο καιρό, και γιατί για παράδειγμα εντοπίστηκε σε συσκευασία εισαγόμενων γαρίδων σε τρεις επαρχίες στην Κίνα. «Τέτοια ανεξήγητα καυτά σημεία εξακολουθούν να είναι σχετικά λίγα σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Γιανγκ. «Αλλά όταν εμφανίζονται, οι άνθρωποι έχουν περισσότερες ανησυχίες για το μέλλον».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση του «σκληρού» lockdown στην Αυστρία μέχρι τις 24 Ιανουαρίου

Αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η επαναλειτουργία, ήδη από τις 18 Ιανουαρίου, του λιανικού εμπορίου, της παροχής υπηρεσιών, του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως επίσης των σχολείων με φυσική παρουσία.