ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κρατούμενοι για τρομοκρατία: Πόσοι είναι σε 10 χώρες της Ευρώπης

Οι τζιχαντιστές αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 82% των φυλακισμένων, με τη Γαλλία να είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους για τρομοκρατία.

Ποτέ πριν από την αρχή της χιλιετίας δεν βρίσκονταν έγκλειστοι στις ευρωπαϊκές φυλακές τόσοι κρατούμενοι καταδικασμένοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, τονίζεται σε μελέτη που καταπιάνεται με δέκα χώρες και επιμένει στη διαχείριση της κράτησής τους ως εργαλείου υψηλής προτεραιότητας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης της Ριζοσπαστικοποίησης (International Centre for the Study of Radicalisation, ICSR) του King’s College του Λονδίνου, στην οποία συνεισέφεραν διάφοροι ειδικοί, πλέον «υπάρχουν περισσότεροι κρατούμενοι καταδικασμένοι για αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή μετά την αλλαγή της χιλιετίας».

Ο πληθυσμός τους είναι μάλλον ετερογενής, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση των γυναικών, αλλά και του αριθμού των εξτρεμιστών της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με τη μελέτη του ICSR που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενης, που είχε διενεργήσει το Κέντρο το 2010. Οι τζιχαντιστές αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 82% των φυλακισμένων.

Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς σε αυτή και μόνο κρατείται το ένα τρίτο των φυλακισμένων (οι 549 από τους συνολικά 1.405), ακολουθούμενη από την Ισπανία (329), τη Βρετανία (238) και το Βέλγιο (136). Στις άλλες χώρες, οι πληθυσμοί των εγκλείστων είναι διψήφιοι (Σουηδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία) ή δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία (Γερμανία και Ελλάδα).

Οι δέκα χώρες αναγνωρίζουν τη δυσκολία που ενέχει το να γνωρίζουν αληθινά τι συμβαίνει πίσω από τους τοίχους των φυλακών.

«Εργαλεία συγκεκριμένης εκτίμησης του κινδύνου του εξτρεμισμού χρησιμοποιούνται πλέον στις περισσότερες από τις χώρες που εξετάστηκαν», διαπιστώνεται στην έκθεση, τονίζεται όμως πως ορισμένα από αυτά είναι πολύ νέα για να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους, ενώ η ακρίβειά τους χαρακτηρίζεται περίπλοκο ζήτημα, τόσο εξαιτίας των ψεμάτων από πλευράς ιδίως των τζιχαντιστών, που έχουν μάθει πώς να απαντούν όταν υποβάλλονται σε ανακρίσεις, όσο και διότι εξαρτάται από τις ικανότητες και την εμπειρία όσων τα χρησιμοποιούν.

Πρέπει να συγκεντρώνονται οι κρατούμενοι αυτοί; Να κατανέμονται μεταξύ του γενικού πληθυσμού των εγκλείστων; Να απομονώνονται; Η καθεμία από τις τρεις επιλογές έχει τους υποστηρικτές της, πάντως πολλαπλασιάζονται οι μεικτές προσεγγίσεις, σημειώνουν οι ερευνητές, με τις αρχές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους πιο επικίνδυνους (οι οποίο είτε συγκεντρώνονται, ή χωρίζονται, ανάλογα με τη χώρα), ενώ οι κρατούμενοι που θεωρούνται λιγότερο σημαντικοί διασπείρονται. Όλες οι χώρες αναγνωρίζουν ως προς αυτό «ότι η ‘απεμπλοκή’ παίρνει χρόνο και δεν είναι πάντοτε επιτυχής».

Το ότι η φυλακή αποτελεί εκκολαπτήριο ριζοσπαστικοποίησης δεν είναι καινούργιο. Πριν από δεκαετίες, οι αιγύπτιοι ισλαμιστές, η γερμανική άκρα δεξιά, οι ιρλανδοί εθνικιστές και άλλοι είχαν κατανοήσει τη σημασία που έχουν οι φυλακές για την ενίσχυση των τάξεων των κινημάτων και των οργανώσεών τους.

«Πολύ προτού η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) αναδυθεί από το Στρατόπεδο Μπούκα στο Ιράκ, οι φυλακές αποτελούσαν ‘κέντρα βαρύτητας’ για σχεδόν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις της σύγχρονης εποχής», θυμίζει το Κέντρο. Το κείμενο διατυπώνει διάφορες συστάσεις, χαρακτηρίζοντας τις φυλακές προτεραιότητα πρώτης τάξεως.

Μολονότι συνειδητοποιούν «ότι το να δαπανώνται χρήματα για τις φυλακές είναι αντιδημοφιλές», οι συγγραφείς προτρέπουν τους πολιτικούς, τους διαμορφωτές πολιτικής και την κοινή γνώμη να «κατανοήσουν ότι η διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας στις φυλακές είναι επένδυση-κλειδί ως προς την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

«Κανένα έξυπνο κομμάτι κώδικα λογισμικού ή εργαλείο εκτίμησης του κινδύνου δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη επαρκούς προσωπικού, χώρου και βασικών πόρων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

apothikeusi, ape, energeia, ΑΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το 37% της κατανάλωσης ρεύματος στην ΕΕ παρήχθη από ΑΠΕ το 2020

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020 παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές. Το υψηλότερο ποσοστό (άνω του 70%) ΑΠΕ παρήχθη στην Αυστρία και τη Σουηδία.
Rosia, Russia, Energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές Ρωσίας κατά ΕΕ για διακοπή προμήθειας πετρελαίου και αερίου

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ν. Ζουραβλιόφ δήλωσε ότι σε περίπτωση αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Κανένας λόγος να απομακρυνθεί το προσωπικό της ΕΕ από την Ουκρανία

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήγησε ότι δεν πρόκειται για εκκένωση, αλλά απλώς το «μη κρίσιμο» προσωπικό είναι ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα εάν το επιθυμεί.
Ukraine-Volodimir Zelenski-Kiev
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ευχαριστεί την ΕΕ για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας

«Μια ισχυρή Ουκρανία είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την οικονομική βοήθεια στη χώρα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της αντιπαράθεσης με την Μόσχα.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Η Ε.Ε. δεν αποσύρει τους διπλωμάτες της από την Ουκρανία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι η Ένωση δεν σκοπεύει, προς το παρόν, να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι οποίες προχώρησαν σε απομάκρυνση των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών από το Κίεβο.