ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου

Ο Κλινγκμπάιλ ζητά πιο αυστηρή πολιτική της Γερμανίας προς την Κίνα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλινγκμπάιλ, δήλωσε ότι η χώρα ίσως υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα λόγω αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, εξετάζοντας υψηλότερους δασμούς και αυστηρότερους όρους συνεργασίας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο προσανατολίζεται σε πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Κίνα, αναφορικά με τις πρακτικές που θεωρεί αθέμιτες στο εμπόριο. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο της BMW στη Σπάρτανμπεργκ της Νότιας Καρολίνας.

Ο Κλινγκμπάιλ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος του Φρίντριχ Μερτς, τόνισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι επιδιώκουμε σύγκρουση», προσθέτοντας πως «όταν βλέπουμε ότι η Κίνα δεν τηρεί τους κανόνες, πρέπει να τοποθετηθούμε διαφορετικά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα αυτή προσέγγιση ενδέχεται να περιλαμβάνει την επιβολή υψηλότερων δασμών, ιδιαίτερα στα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επιπλέον, θα μπορούσε να απαιτηθεί συμπαραγωγή με ευρωπαϊκό πλειοψηφικό έλεγχο στις εταιρικές δομές, καθώς και εγγυήσεις για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η ανησυχία για τον κινεζικό ανταγωνισμό αυξάνεται στη Γερμανία, ειδικά στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το θέμα απασχολεί έντονα τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την πολιτική ηγεσία.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατηγορούν την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως κρατικές επιδοτήσεις, υπερπαραγωγή και τιμές ντάμπινγκ. Επίσης, επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στην πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμφωνία Κίνας Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα Κίνας στη Γερμανία για προστασία των ελεύθερων συναλλαγών

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ κάλεσε τη Γερμανία να συνεργαστεί με το Πεκίνο για την προάσπιση της πολυμέρειας και των ελεύθερων συναλλαγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα δικαιότερο παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς υπέρ δίκαιης συνεργασίας Γερμανίας - Κίνας εν μέσω ανταγωνισμού

Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, στην έναρξη διήμερης επίσκεψης στην Κίνα, δήλωσε υπέρ μιας «δίκαιης» συνεργασίας και έθεσε «συγκεκριμένες ανησυχίες» στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.
Συμφωνία Κίνας Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα επιδιώκει αναβάθμιση σχέσεων με τη Γερμανία, λέει ο ΥΠΕΞ

Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει τη σχέση του με το Βερολίνο και να προχωρήσει σε νέα φάση, δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι στον Γερμανό καγκελάριο Μερτς στη Σύνοδο Ασφάλειας Μονάχου. Τόνισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας.
Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Βάντεφουλ: Η Γερμανία επιδιώκει στενότερη συνεργασία με τη Βολιβία

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, δήλωσε πως θα ενισχύσει τις σχέσεις με τη Βολιβία λόγω του λιθίου, με το Βερολίνο να επιδιώκει μείωση της εξάρτησής του από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες.
Συμφωνία Κίνας Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα προς Βερολίνο: Αποφύγετε τη «διπλωματία του μικροφώνου»

Ο Ουάνγκ Γι προέτρεψε το Βερολίνο να αποφύγει τη «διπλωματία του μικροφώνου» σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιόχαν Βάντεφουλ, μετά την αναβολή επίσκεψης λόγω εμπορικών εντάσεων και θεμάτων όπως οι σπάνιες γαίες και οι ημιαγωγοί.