ΓΔ: 2276.89 0.08% Τζίρος: 138.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:41
Φώτο: Shutterstock

Στα 320 δισ. το κόστος της πανδημίας για τον διεθνή τουρισμό

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού εξαιτίας της κρίσης θα χαθούν έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας άμεσα εξαρτώμενες από τον κλάδο.

Η πανδημία της Covid-19 στοίχισε 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα για τον τουριστικό τομέα παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες.

Παρά την αργή ανάκαμψη του τουρισμού, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο, «ο δείκτης εμπιστοσύνης που έχει καθιερώσει ο ΠΟΤ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό σημείο», πρόσθεσε.

Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει «την αναζωπύρωση της ασθένειας» και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι «σε νεκρό σημείο». Και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι «προμηθευτές» τουριστών.

Στις αρχές Μαΐου ο ΠΟΤ προέβλεπε ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δισεκ. έως 1,2 τρισεκ. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σειρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης για τη νέα πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στην πλατεία Ελευθερίας Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη δημιουργία νέου δημόσιου χώρου με πράσινο, θέα στη θάλασσα και Πάρκο Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Γυναίκα σε τροπικό θέρετρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνές συνέδριο τουρισμού στην Αθήνα με συμμετοχή μεγάλων επιχειρήσεων

Πάνω από 60 εκπρόσωποι διεθνών τουριστικών επιχειρήσεων συναντώνται στις 20-21 Απριλίου στην Αθήνα, στο This is Athens - Agora 2026, ενισχύοντας τη διεθνή εικόνα της πόλης και δημιουργώντας νέες συνεργασίες στον τουριστικό τομέα.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Lufthansa βάζει άμεσο λουκέτο στη CityLine στη Γερμανία

Η Lufthansa διακόπτει άμεσα τη θυγατρική CityLine λόγω αυξημένων τιμών καυσίμων και απεργιών, τερματίζοντας πρόωρα τη λειτουργία 27 αεροσκαφών. Παράλληλα, περιορίζει χωρητικότητα και ενισχύει τη θυγατρική Discover με νέα A350.
Ελληνική σημαία και ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει τον πήχη το ΙΟΒΕ: Στο 1,8% η ανάπτυξη και 3,5% ο πληθωρισμός

Η κρίση στη Μ. Ανατολή που επηρεάζει ενέργεια και τουριστικές ροές αναμένεται να πλήξει την ελληνική οικονομία που παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση, με το ΙΟΒΕ να χαμηλώνει τον πήχη για το 2026.
Λιμάνι Κατακόλου πλοία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Προώθηση του ελληνικού τουρισμού στην ιταλική αγορά με MSC Cruises

Το πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και οι ελληνικοί προορισμοί που επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια MSC Cruises, προβλήθηκαν σε τέσσερις εκδηλώσεις της ΕΟΤ Ιταλίας, εστιάζοντας στα θετικά στοιχεία και τις εμπειρίες που προσφέρει.