ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Στα 320 δισ. το κόστος της πανδημίας για τον διεθνή τουρισμό

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού εξαιτίας της κρίσης θα χαθούν έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας άμεσα εξαρτώμενες από τον κλάδο.

Η πανδημία της Covid-19 στοίχισε 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα για τον τουριστικό τομέα παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες.

Παρά την αργή ανάκαμψη του τουρισμού, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο, «ο δείκτης εμπιστοσύνης που έχει καθιερώσει ο ΠΟΤ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό σημείο», πρόσθεσε.

Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει «την αναζωπύρωση της ασθένειας» και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι «σε νεκρό σημείο». Και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι «προμηθευτές» τουριστών.

Στις αρχές Μαΐου ο ΠΟΤ προέβλεπε ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δισεκ. έως 1,2 τρισεκ. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρμα πατρινού καρναβαλιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση βρίσκεται σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού, με καλό καιρό, μουσική, τον «Patras Carnival Dj» και την εντυπωσιακή άφιξη του βασιλιά καρνάβαλου Διόνυσου, που ενώνει μεγαλοπρέπεια και γιορτινή διάθεση.
Σαντορίνη αεροφωτογραφία κτίρια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Αιγαίο: Σχεδόν 25.000 καταχωρίσεις, μεγάλες διαφορές ανά νησί

Η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στα νησιά του Αιγαίου παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη με 24.946 ενεργές καταχωρίσεις, κυριαρχώντας στο τουριστικό real estate σύμφωνα με έρευνα της Prosperty. Σαντορίνη, Ρόδος και Μύκονος ξεχωρίζουν.
Καρναβαλιστές σε αποκριάτικη παρέλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αθήνα γιορτάζει με κορυφαίες αποκριάτικες εκδηλώσεις

Στην Αθήνα κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με μεγάλη παρέλαση, μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, εικαστικά εργαστήρια και παραδοσιακά έθιμα από συλλόγους, φέρνοντας γιορτινή ατμόσφαιρα σε όλη την πόλη.
Κρουαζιερόπλοιο σε λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εποχή για τις κρουαζιέρες με mega-πλοία, «πράσινες» δράσεις στο επίκεντρο

Ο κλάδος της κρουαζιέρας μπαίνει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης με επενδύσεις σε πράσινα πλοία και καλύτερη διαχείριση. Η MSC Cruises επενδύει 3,5 δισ. ευρώ σε δύο νέα πλοία World Class, αυξάνοντας τη σειρά στα οκτώ.
Βάχα Ροδόπη τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος σχεδόν 10% στους ξένους τουρίστες στο Παμπόροβο φέτος

Αύξηση 8-10% σημείωσαν οι ξένοι τουρίστες φέτος στο Παμπόροβο, με υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία και καλές προοπτικές για τον Μάρτιο. Ξεχωρίζει η επιστροφή Ισραηλινών τουριστών και οι πρώτες κρατήσεις για τον επόμενο χειμώνα.