Το Ιράκ προχώρησε στο κλείσιμο τριών μεθοριακών φυλακίων με το Ιράν, όπως αναφέρουν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε σαουδαραβικό πετρελαιαγωγό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξευμένα από ιρακινό έδαφος. Τόσο το Ριάντ όσο και η Βαγδάτη επιβεβαίωσαν τα γεγονότα.
Η επίθεση της Πέμπτης είχε ως στόχο τον αγωγό Ανατολής-Δύσης, ο οποίος συνδέει το Αμπκάικ, κοντά στον Κόλπο, με το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, υπάρχουν τραυματίες από το περιστατικό.
Μετά την επίθεση, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αλί αλ Ζαΐντι αποφάσισε την αποπομπή του στρατιωτικού διοικητή της επαρχίας Μισάν. Οι αρχές διαπίστωσαν άμεσα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν εκτοξευτεί από αυτή την περιοχή, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Ιρακινές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν εκτοξευτήρες drones κοντά στα σύνορα με το Ιράν, σε απομονωμένη περιοχή της επαρχίας Μισάν. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν στο AFP πως οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο τριών μεθοριακών διαβάσεων με το Ιράν. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών των υπηρεσιών ασφαλείας για τον εντοπισμό των δραστών και για να εμποδιστεί η λαθραία εισαγωγή drones μέσω των περασμάτων.
Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα επαναλειτουργήσουν οι διαβάσεις Σαλαμσέχ (επαρχία Βασόρας), αλ Σιμπ (επαρχία Μισάν) και Αλ Μαντάλι (επαρχία Ντιγιάλα). Οι υπόλοιπες μεθοριακές διαβάσεις με το Ιράν παραμένουν ανοιχτές.
Ο εκπρόσωπος του Ζαΐντι, Σάμπαχ αλ Νούμαν, δήλωσε ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός ενέκρινε ένα αίτημα του Ιράν για κοινή διεξαγωγή έρευνας με σκοπό τον εντοπισμό των πλατφορμών εκτόξευσης drones στα σύνορα των δύο χωρών.
Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι έπληξαν φιλοϊρανούς μαχητές στο Ιράκ, αντιδρώντας σε επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων και σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Από τα πλήγματα σκοτώθηκαν 20 μαχητές, μεταξύ των οποίων και πέντε Ιρανοί.
Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την άνοιξη, έχει δεσμευτεί ότι οι ένοπλες παρατάξεις θα παραδώσουν τα όπλα τους στο κράτος. Το ζήτημα προκαλεί εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρκετές ομάδες αρνούνται να αφοπλιστούν.