ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Να διατηρήσει το «δίχτυ ασφαλείας» έως τον Ιούνιο του 2021 η ΕΚΤ

«Πραγματικά πρέπει να διατηρήσουμε το δίχτυ ασφαλείας και πολύ ελκυστικές συνθήκες τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να κρατήσει το «δίχτυ ασφαλείας», τις μαζικές αγορές αξιογράφων, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021, προκειμένου να συμβάλλει να τονωθεί στην οικονομία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επαναβεβαιώνοντας τον προσανατολισμό της νομισματικής πολιτικής της.

«Πραγματικά πρέπει να διατηρήσουμε το δίχτυ ασφαλείας και πολύ ελκυστικές συνθήκες τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021», δήλωσε η Λαγκάρντ στη γαλλική εφημερίδα Le Courrier Cauchois.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ενός μικρού stress test που διενήργησε (τα τακτικά stress tests έχουν αναβληθεί λόγω της κρίσης), προκειμένου να εξετάσει πώς θα επηρεαζόταν η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της ευρωζώνης (δηλαδή των 86 συστημικών τραπεζών που εποπτεύονται απευθείας από τον SSM) ανάλογα με τα δύο βασικά σενάρια που έχουν καταρτίσει οι οικονομικοί αναλυτές της ΕΚΤ για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης ως και το 2022.

Όπως αναφέρει σε σημείωμα της η Moody’s, στο βασικό σενάριο ο μέσος δείκτης CET1 των τραπεζών της ευρωζώνης μειώνεται στο τέλος του 2022 κατά 1,9%, σε 12,6%, σε σχέση με το 14,5% όπου βρισκόταν στο τέλος του 2019. Στο δυσμενές σενάριο, για βαθύτερη ύφεση και πιο ασθενή ανάκαμψη, ο δείκτης μειώνεται κατά 5,7% (τριπλάσια επίδραση σε σχέση με το βασικό σενάριο) και υποχωρεί στο 8,8% το 2020.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας χρόνος Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ

Ο προηγούμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε μία μάλλον συντηρητική αντίληψη περί επικοινωνίας και μόνο οι δικές του δηλώσεις ή εκτιμήσεις θεωρούνταν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.