Φώτο: Shutterstock

Πρόταση έκπληξη από Κίνα για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η Κίνα σχεδιάζει να αποκλιμακώσει την ένταση με τις ΗΠΑ πραγματοποιώντας μια πρόταση έκπληξη για ενδιάμεση συμφωνία με στόχο να καθυστερήσει περαιτέρω η επιβολή επιπλέον δασμών από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, η Κίνα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνάψει μια μερική συμφωνία με τις ΗΠΑ, με στόχο να μετριαστούν οι ζημιές από τον εμπορικό πόλεμο και να αποφύγει μια νέα επιβολή δασμών από την Ουάσιγκτον.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον και να ξεκινήσουν εκ νέου τις συζητήσεις όμως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κάνουν δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως μεταφέρει αξιωματούχος που ζητάει να μην καταονομαστει.

Υπενθυμίζουμε πως οι εμπορικές συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει σοβαρά μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στις αρχές Μαΐου. Από τότε η Κίνα ανέβασε τους τόνους της ρητορικής της με τις ΗΠΑ να θέτουν στο στόχαστρο κινεζικούς κολοσσούς όπως η Huawei.

Όμως η Κίνα θα μπορούσε να αποδεχθεί μια περιορισμένη συμφωνία με την προϋποθέση να εφαρμοστούν νέοι δασμοί από τον πρόεδρο Τραμπ, που αναμένεται να τεθούν τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Από την πλευρά του το Πεκίνο σκοπεύει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις όπως την αγορά αγροτικών προϊόντων.

Η είδηση για την ενδιάμεση συμφωνία οδήγησε σε αύξηση τα futures του S&P 500 κατά 0,9% με το γουάν να ενισχύεται στις αγορές. Όπως αναφέρουν οι Financial Times η Κίνα προσφέρει να αυξήσει τις αγορές αγροτικών προϊόντων κατά 50% φτάνοντας τα 30 δισ. δολάρια ετησίως, με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση να αναφέρουν πως η Κίνα δεν θα επιβάλλει δασμούς που θα αποτελούσαν πρόβλημα σε εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ.

«Οι κινέζοι είναι έτοιμοι να αποκλιμακώσουν την ένταση» ανέφερε μια πηγή, με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου να μην σχολίάζει μέχρι στιγμής.

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται στην σκιά της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου πως 28 κινεζικές εταιρείες και οργανισμοί μπήκαν στη «μαύρη λίστα», καθώς κατηγορούνται οτι συμμετέχουν στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχιά Σιενγκγιάνκ, καθώς και την απαγόρευση έκδοσης βίζας σε κινέζους αξιωματούχους που φέρονται να συνδέονται με τους περιορισμούς της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Την ίδια στιγμή, Κίνα και NBA βρίσκονται στα «μαχαίρια» μετά το tweet του GM των Χιούστον Ρόκετς για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ των δυο χωρών.

«Πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει μεγάλη εξέλιξη στις επερχόμενες εμπορικές συνομιλίες καθώς και οι δυο πλευρές έχουν κάνει κινήσεις καλής θελήσεως και δείχνουν θετικά σημάδια» σημειώνει ο Χουο Ζιανκουο, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου. «Η πρόσφατη μαύρη λίστα και κυρώσεις από τις ΗΠΑ είναι μια ακόμη συνηθισμένη τακτική για να δείξει πως διαθέτει μια μεγάλη γκάμα κινήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση Τραμπ για να ασκήσουν πίεση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Δεν εκπλήσσει κανέναν και κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως και το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο μήνα πως η κυβέρνηση Τραμπ συζήτησε το ενδεχόμενο να προσφέρει μια περιορισμένη συμφωνία που θα καθυστερούσε κάποιους από τους δασμούς που θα επέβαλλαν οι ΗΠΑ, με αντάλλαγμα κινεζικές δεσμεύσεις για αγορές ακίνητης περιουσίας και αγροτικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή εγείρονται και ερωτήματα για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας με τον Τραμπ να έχει μπροστά του και τις Προεδρικές εκλογές την επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.