Φωτο: Shutterstock

Διάταγμα απαγόρευσης του TikTok προαναγγέλλει ο Ντ. Τραμπ

Οι ΗΠΑ υποψιάζονται ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ η πλατφόρμα αρνείται ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές. Σενάρια για εξαγορά του από τη Microsoft.

Στην απαγόρευση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ υποψιάζονται ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Σε ό,τι αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. Μάλιστα, ερωτηθείς πότε θα γίνει αυτό, είπε «σύντομα, αμέσως. Εννοώ ουσιαστικά αμέσως», σημειώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει οικονομικές εξουσίες έκτακτης ανάγκης ή προεδρικό διάταγμα. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες φόβους ότι η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για λόγους που κρίνονται επιζήμιοι για τις ΗΠΑ, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας της CFIUS, της αμερικανικής υπηρεσίας που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να διαπιστωθεί αν απειλεί την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Ωστόσο, το TikTok έχει κατ’ επανάληψη χρειαστεί να υπερασπιστεί τις σχέσεις του με την Κίνα, ενώ αρνείται ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές. Σημειώνεται πως το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance και έχει περίπου 1 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο. 

Αν και ο Τραμπ υποστηρίζει ότι διαθέτει την εξουσία, δεν είναι σαφές ποιες δυνατότητες έχει για να απαγορεύσει το TikTok, ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν χθες ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επέβαλε στον όμιλο ByteDance να πουλήσει το TikTok. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Microsoft εξετάζει την εξαγορά της πλατφόρμας, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η εταιρεία δεν σχολίασε το δημοσίευμα, ενώ ο Τραμπ υποβάθμισε αυτό το σενάριο. Εξάλλου και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, έχει τονίσει ότι η εξαγορά από μια αμερικανική εταιρεία δεν θα καθυσηχάσει τους φόβους της κυβέρνησης. 

Η απαγόρευση του TikTok θα είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ προς τον περιορισμό της δύναμης της Κίνας στην παγκόσμια τεχνολογία. Στις αρχές του Ιουλίου, ο Τραμπ είχε αναφέρει πως σκέφτεται την απαγόρευση ως τρόπο εκδίκησης της Κίνας για τον χειρισμό του κορονοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ