Το Ιράν ανακοίνωσε την απέλαση Σουηδού διπλωμάτη από την Τεχεράνη, δίνοντάς του διορία 48 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα, ως αντίδραση στην απόφαση της Σουηδίας να απελάσει μέλος της ιρανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής διπλωματίας, ο πρεσβευτής της Σουηδίας εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί η Τεχεράνη ενάντια στην «αδικαιολόγητη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» απόφαση της Σουηδίας. Η σχετική ανακοίνωση μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Οι σουηδικές αρχές κατηγόρησαν το Ιράν ότι πραγματοποιεί «εδώ και καιρό δραστηριότητες εντός και κατά της Σουηδίας, που έχουν στόχο τόσο πρόσωπα που αντιτίθενται στο ιρανικό καθεστώς όσο και εβραϊκά και ισραηλινά συμφέροντα στη χώρα μας». Το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «αβάσιμες».
Στη Σουηδία διαμένει σημαντική ιρανική κοινότητα, ανάμεσα στην οποία βρίσκονται και αντιπολιτευόμενοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες τα τελευταία χρόνια.
Τον Μάρτιο, Σουηδός πολίτης ιρανικής καταγωγής εκτελέστηκε στο Ιράν, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Επιπλέον, ο Ιρανοσουηδός Αχμαντρεζά Τζαλαλί παραμένει φυλακισμένος στο Ιράν για πάνω από δέκα χρόνια, έχοντας καταδικαστεί το 2017 για συνεργασία με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ. Το Ιράν, που δεν αναγνωρίζει διπλή υπηκοότητα, θεωρεί τον Τζαλαλί πολίτη του.
Τον Μάιο του 2024, οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι το Ιράν στρατολογούσε μέλη σουηδικών εγκληματικών συμμοριών για «πράξεις βίας» κατά του Ισραήλ, κατηγορία που η Τεχεράνη απέρριψε. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, ισραηλινά συμφέροντα έχουν στοχοθετηθεί στη Σουηδία, με εντάσεις να κορυφώνονται ιδίως το 2024. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, εντοπίστηκε βομβίδα κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη.