ΓΔ: 2035.57 1.15% Τζίρος: 247.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
Συμβολική απεικόνιση της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν με υψωμένες γροθιές-σημαίες.

Η Τεχεράνη συνέλαβε τον επικεφαλής «τρομοκρατικής οργάνωσης» που εδρεύει στις ΗΠΑ

Η τρομοκρατική οργάνωση κατηγορείται ότι ευθύνεται για την φονική βομβιστική επίθεση το 2008 στην νότια πόλη Σιράζ και για άλλες απόπειρες επιθέσεων.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον επικεφαλής μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», που εδρεύει στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι ευθύνεται για την φονική βομβιστική επίθεση το 2008 στην νότια πόλη Σιράζ και για άλλες απόπειρες επιθέσεων.

«Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ, ο οποίος ηγείτο των ένοπλων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων δολιοφθοράς εντός του Ιράν, βρίσκεται τώρα στα ισχυρά χέρια» των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, μετέδωσε σε ρεπορτάζ της η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη μια ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το που ή πότε ο αρχηγός της οργάνωσης Tondar («Κεραυνός» στα φαρσί) συνελήφθη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο άνθρωπος αυτός ενορχήστρωσε στις 12 Απριλίου του 2008 την βομβιστική επίθεση μέσα σε ένα κατάμεστο από πιστούς τζαμί στο Σιράζ που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 215.

Το Ιράν απαγχόνισε τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν για την επίθεση το 2009 λέγοντας ότι είχαν διασυνδέσεις με την οργάνωση και ότι λάμβαναν εντολές από έναν Ιρανό, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ «πράκτορα της CIA» με στόχο την δολοφονία ενός υψηλόβαθμου ιρανού αξιωματούχου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Tondar είχε σχεδιάσει πολλές άλλες «μεγάλες επιχειρήσεις» που απέτυχαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τραμπ ετοιμάζει κυρώσεις για χώρες με εμπορικές σχέσεις Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι πιθανόν να συμπεριληφθεί και το Ιράν σε αυτές τις κυρώσεις.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ επιδιώκει το Ιράν για το πυρηνικό του ζήτημα

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τεχεράνη θέλει συμφωνία με τις ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνεύσει την ασφάλειά της, επιμένοντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ιράν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινής πρέσβη στο Μεξικό

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για σχέδιο δολοφονίας της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Μεξικό, το οποίο αποτράπηκε. Υποστηρίζουν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης σχεδίαζαν την επίθεση από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο εξάμηνο του 2024.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη θέλει ειρήνη, όχι πίεση, δηλώνει ο πρόεδρος Πεζεσκιάν

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν τόνισε ότι το Ιράν επιδιώκει ειρήνη αλλά δεν θα εγκαταλείψει τα πυραυλικά και πυρηνικά του προγράμματα. Ανοιχτή η Τεχεράνη σε διαλόγο, απορρίπτει όμως πιέσεις και περιορισμούς από ΗΠΑ και Δύση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν ζητά άρση κυρώσεων, είμαι ανοικτός σε διάλογο

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν ζήτησε πολλές φορές την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και πως είναι «ανοιχτός» σε διάλογο για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που προκαλούν οι κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Καταδίκη της «ανεύθυνης» εντολής ΗΠΑ για πυρηνικές δοκιμές

Το Ιράν καταδίκασε την απόφαση Τραμπ για επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών, χαρακτηρίζοντάς τη ανεύθυνη και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Ζήτησε διεθνή αντίδραση κατά της διάδοσης τέτοιων όπλων.