ΓΔ: 2659.59 -0.11% Τζίρος: 387.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:23:38
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Από «σωτήρας» σε αποδιοπομπαίος τράγος ο Φρίντριχ Μερτς

Ο Φρίντριχ Μερτς δέχεται έντονη κριτική, καθώς η θητεία του ως καγκελάριος δοκιμάζεται από εσωτερικές διαφωνίες και χαμηλά ποσοστά. Οι αυριανές εκλογές στο Βερολίνο ίσως κρίνουν το μέλλον του, με το CDU να αναζητά αποφάσεις για την ηγεσία.

Ο Φρίντριχ Μερτς βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η θητεία του ως καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας περνά μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της. Η ικανότητά του να διατηρήσει τη συνοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και να διασφαλίσει τη δημοφιλία του, αμφισβητείται έντονα. Τα ποσοστά αποδοχής του μειώνονται σταθερά, ενώ το CDU καταγράφει ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η ηγετική πορεία του Μερτς στο CDU ξεκίνησε με δυσκολίες, καθώς εξελέγη αρχηγός στην τρίτη του προσπάθεια και καγκελάριος μόλις στη δεύτερη ψηφοφορία στη Bundestag. Δεκαέξι μήνες μετά, το μέλλον του παραμένει αβέβαιο, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων και το κόμμα να χάνει συνεχώς έδαφος έναντι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Οι πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές επιβεβαιώνουν τη δύσκολη θέση του CDU, ενώ οι αυριανές εκλογικές αναμετρήσεις θεωρούνται κρίσιμες για τη διατήρηση της ηγεσίας του Μερτς. Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών μέσων, ο καγκελάριος έχει συγκαλέσει εκτάκτως την εκτελεστική επιτροπή του CDU, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τελεσίγραφο για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεών του ή την ανάδειξη διαδόχου. Η ηγεσία του CDU καλείται να λάβει σαφείς αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης.

Τα σενάρια διαδοχής και οι εσωκομματικές ισορροπίες

Στο προσκήνιο για ενδεχόμενη αντικατάσταση του Μερτς βρίσκεται το όνομα του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βουστ, αν και εμφανίζεται διστακτικός λόγω ανοιχτών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και επικείμενων τοπικών εκλογών.

Άλλα ονόματα, όπως του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και του υπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, θα σήμαιναν επικράτηση της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), κάτι που συναντά αντιδράσεις στους Χριστιανοδημοκράτες.

Αν το CDU καταγράψει χαμηλές επιδόσεις στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, οι πιέσεις για παραίτηση του Μερτς θα ενταθούν. Αν αποχωρήσει, θα παραμείνει έως την εκλογή νέου καγκελαρίου από τη Bundestag, διαδικασία που απαιτεί και τη στήριξη του SPD, ενδεχομένως με ανταλλάγματα ή νέα διαπραγμάτευση της κυβερνητικής συμφωνίας.

Ένα εναλλακτικό σενάριο είναι να ζητήσει ο Μερτς ψήφο εμπιστοσύνης από τα κόμματα του συνασπισμού, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τον Όλαφ Σολτς και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, τα κυβερνώντα κόμματα δεν εμφανίζονται πρόθυμα να ακολουθήσουν αυτή την επιλογή.

Το ενδεχόμενο να στηριχθεί αντικαταστάτης του Μερτς από την ακροδεξιά στη Βουλή θεωρείται απίθανο, καθώς θα προκαλούσε σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις στο CDU.

Η στάση των στελεχών και οι ευθύνες της ηγεσίας

Πιθανότερο φαίνεται το σενάριο παραμονής του Μερτς στην καγκελαρία, έστω και υπό πίεση. Η πρόσφατη κοινή επιστολή των οκτώ χριστιανοδημοκρατών πρωθυπουργών κρατιδίων, αν και απορρίπτει τη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας, δεν αναφέρει το όνομά του και δεν εκφράζει σαφή στήριξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η πρωτοβουλία για την επιστολή αυτή προήλθε από τον ίδιο τον Μερτς, γεγονός που υπογραμμίζει τις δυσκολίες στη διατήρηση της ενότητας στο κόμμα.

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, ο Φρίντριχ Μερτς αποφεύγει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες για την εικόνα της κυβέρνησης και του κόμματος. Συχνά επικαλείται τις ευθύνες της Άγγελα Μέρκελ για ζητήματα υποδομών, ενεργειακής εξάρτησης και μεταναστευτικής πολιτικής, ωστόσο οι πολίτες αναμένουν άμεσες λύσεις.

Αν και ανέλαβε την ηγεσία σε περίοδο κρίσεων, οι μεγάλες προσδοκίες που ο ίδιος διαμόρφωσε πριν τη θητεία του επηρεάζουν το πολιτικό του κεφάλαιο.

Η χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών, οι ατυχείς επιλογές προσώπων και το αυστηρό ύφος του Μερτς δεν βοήθησαν στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του. Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, «του λείπει η απλή γλώσσα που αγγίζει καρδιές και μυαλά».

Σε αυτό το περιβάλλον, τα στελέχη του CDU προτάσσουν την αυτοσυντήρηση, αποφεύγοντας ριψοκίνδυνες επιλογές. Η πολιτική αστάθεια ή οι πρόωρες εκλογές δεν συμφέρουν ούτε τη Γερμανία ούτε την Ευρώπη, ενώ ένας αποδυναμωμένος καγκελάριος θα ενίσχυε μόνο τους αντιπάλους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τις επόμενες ημέρες, πολιτικοί και πολίτες καλούνται να επιδείξουν ωριμότητα και να ιεραρχήσουν σωστά τις προτεραιότητες, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ευθύνες που υπερβαίνουν τα κομματικά όρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν αναμένω αλλαγή στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ μετά τις εκλογές

Ο καγκελάριος Μερτς δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την ήττα των Ρεπουμπλικανών, καθώς ο πρόεδρος έχει σημαντικές εξουσίες. Ο Άρμιν Λάσετ τονίζει την απρόβλεπτη φύση του Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ

Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και ρεαλισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η συνεργασία θα παραμείνει στενή, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Αμετάβλητη η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνεχάρη τους Δημοκρατικούς για τη νίκη τους στο Κογκρέσο και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση, διατηρώντας επαφές με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ακλόνητη στήριξη Βερολίνου σε Ουκρανία, κάλεσμα σε εταίρους

Ο καγκελάριος Μερτς διαβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ να συνδράμουν και ζήτησε σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ασκώντας κριτική στη στάση της Ρωσίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.