Φώτο: Shutterstock

Βυθίστηκαν κατά 65% τα κέρδη της HSBC το πρώτο εξάμηνο

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα στοχεύει σε μείωση των δαπανών κατά 3% μέσω της αναδιάρθρωσής της, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές 4.000 θέσεων εργασίας.

«Βυθίστηκαν» κατά 65% τα πρό φόρων κέρδη της HSBC στο πρώτο εξάμηνο του 2020, με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες να οδηγούν την τράπεζα να ανεβάσει τις εκτιμήσεις της για τα επισφαλή δάνεια.

Η HSBC ανακοίνωσε πως οι απώλειες λόγω δανείων πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις φτάνοντας τα 13 δισ. δολάρια το τρέχον έτος, ενισχύοντας έτσι τους φόβους που καλούν για αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα δάνεια» που έρχονται. Οι προβλέψεις για πιστωτικές επισφάλειες εκτινάχθηκαν το α’ εξάμηνο στα 6,9 δισ. δολάρια από 1 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στα 4,32 δισ. δολάρια ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη της HSBC στο πρώτο εξάμηνο του 2020 που ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγω για κέρδη ύψους 5,67 δισ. δολαρίων, ενώ απέχουν ακόμα περισσότερο από τις περσινές επιδόσεις της τράπεζας που ήταν 12,41 δισ. δολάρια

Ο κύκλος εργασιών της τράπεζας μειώθηκε κατά 9% στο εξάμηνο, υποχωρώντας στα 26,7 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους 26,41 δισ. δολαρίων. Τα λειτουργικά έξοδα, σημείωσαν πτώση κατά 4% σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση και διαμορφώθηκαν στα 16,53 δισ. δολάρια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας, Νοελ Κουιν σχολίασε χαρακτηριστικά πως «το πρώτο εξάμηνο του 2020 αποδείχθηκε εκείνο με τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε ολόκληρη την ιστορία της τράπεζας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ