ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:04:13
Φωτό: ΕΚΤ

Από την ΕΚΤ στο ΔΝΤ η Ίζαμπελ Σνάμπελ – Αποχωρεί στις 3 Ιανουαρίου

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ αποχωρεί από την ΕΚΤ στις 3 Ιανουαρίου 2027 και μία ημέρα αργότερα αναλαμβάνει χρηματοοικονομική σύμβουλος και διευθύντρια του Τμήματος Νομισματικών και Κεφαλαιακών Αγορών του ΔΝΤ.

Την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 3 Ιανουαρίου 2027 ανακοίνωσς χθες Πέμπτη η Ίζαμπελ Σνάμπελ, καθώς πρόκειται να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μία ημέρα αργότερα. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διορίσει τη Σνάμπελ ως χρηματοοικονομική σύμβουλο και διευθύντρια του Τμήματος Νομισματικών και Κεφαλαιακών Αγορών του Ταμείου, με ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων την 4η Ιανουαρίου 2027. Μέχρι τη μετάβασή της στο ΔΝΤ, η Σνάμπελ θα παραμείνει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, συνεχίζοντας να ασκεί τις αρμοδιότητές της.

Η αλλαγή θέσης δεν απαιτεί περίοδο αναμονής, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ακολούθησε γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ωστόσο, για το διάστημα που απομένει έως την αποχώρησή της, η Σνάμπελ δεν θα συμμετέχει σε υποθέσεις της ΕΚΤ που σχετίζονται με το ΔΝΤ.

Η επιλογή του προσώπου που θα τη διαδεχθεί θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βάσει της προβλεπόμενης ευρωπαϊκής διαδικασίας. Αν χρειαστεί, οι αρμοδιότητές της στην Εκτελεστική Επιτροπή θα μοιραστούν προσωρινά στα υπόλοιπα μέλη της μετά την αποχώρησή της. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ευχαρίστησε τη Σνάμπελ για την επταετή προσφορά της, επισημαίνοντας τη συμβολή της στην προσπάθεια σταθεροποίησης του πληθωρισμού στον στόχο του 2% και στον εκσυγχρονισμό της κεντρικής τράπεζας.

Ανακατατάξεις στην κορυφή της ΕΚΤ

Η πρόωρη αποχώρηση της Ιζαμπέλ Σνάμπελ από την ΕΚΤ αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό για τις κορυφαίες θέσεις εκεί, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η χθεσινή ανακοίνωση ότι η Γερμανίδα εκπρόσωπος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο, ένα έτος πριν από τη λήξη της θητείας της, δημιουργεί κενή θέση στην κορυφή του οργανισμού σε λίγο περισσότερο από 3 μήνες, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να δράσουν σύντομα.

Με τη Λαγκάρντ και τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν να έχουν επίσης προγραμματίσει να αποχωρήσουν το 2027, και με την πρόεδρο να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι και η ίδια ενδέχεται να αποχωρήσει νωρίτερα, γεγονός που καθιστά πιθανό να υπάρξει συνολική συμφωνία. Απομένουν 3 συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ημερολόγιο φέτος, όπου ενδέχεται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Τέτοιες κινήσεις ενδέχεται να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ακόμη αναμέτρηση υψηλού διακυβεύματος μεταξύ των ηγετών, όπως συνέβη το 2019 όταν διορίστηκε η Λαγκάρντ, καθώς οι χώρες διεκδικούν θέσεις που καλύπτουν το ήμισυ του Εκτελεστικού Συμβουλίου, το οποίο καθοδηγεί τη νομισματική πολιτική σε μια περιοχή με πληθυσμό σχεδόν 360 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η Γαλλία δεν χρειάζεται ΔΝΤ, αλλά απειλείται με πολιτική αστάθεια

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Γαλλία δεν βρίσκεται σε συνθήκες που να απαιτούν παρέμβαση ΔΝΤ, εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο ανατροπής της κυβέρνησης.
Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησής της από ΕΚΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησής της, απαντώντας «θα δούμε» σε ερώτηση για το αν θα μείνει μέχρι το τέλος της θητείας της τον Οκτώβριο του 2027.
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ καλεί τη Λαγκάρντ να διευκρινίσει το πότε θα αποχωρήσει

Η επιτροπή προσωπικού της ΕΚΤ εκφράζει ανησυχία για την αβέβαιη παραμονή της Λαγκάρντ στην προεδρία, αναφέροντας κλονισμό εμπιστοσύνης και φαινόμενα ευνοιοκρατίας σε προσλήψεις και προαγωγές, με εργαζομένους να φοβούνται να μιλήσουν.