Φώτο: Shutterstock

Χωρίς φρένο η πτώση της λίρας στην Τουρκία, φόβοι νέας κρίσης

Έσπασε σήμερα το σημαντικό όριο των 7 λιρών/δολάριο με την πτώση του νομίσματος να ξεπερνά και το 2%. Αίνιγμα η στάση της κεντρικής τράπεζας, ηχηρές προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ.

Τον έλεγχο των συναλλαγματικών ισοτιμιών της λίρας φαίνεται να χάνουν οι τουρκικές αρχές, που έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψουν την πτώση του εθνικού νομίσματος, καθώς σήμερα το δολάριο φαίνεται να «καλπάζει» ανεξέλεγκτο, ξεπερνώντας και το κρίσιμο όριο των 7 λιρών/δολάριο, με τις απώλειες της λίρας να κυμαίνονται γύρω στο 2%.

lira

Η κεντρική τράπεζα, σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες στήριζαν τη λίρα με πωλήσεις δεκάδων δισ. δολαρίων και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν εξαντληθεί, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπογραμμίζει χθες ότι η χώρα είναι ευάλωτη σε σοκ και να συνιστά, εμμέσως πλην σαφώς, στις τουρκικές αρχές να σταματήσουν να προσπαθούν να στηρίξουν τεχνητά την ισοτιμία του νομίσματος.

Προς το παρόν, η στάση των τουρκικών αρχών παραμένει αίνιγμα, αλλά οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να έχει ληφθεί η απόφαση να αφεθεί το νόμισμα να διολισθήσει χαμηλότερα, ώστε να υποστηριχθεί σε μια πιο ρεαλιστική ισοτιμία.«Φαίνεται πως η κεντρική τράπεζα ίσως τελικά τα παρατάει και πιθανόν επιτρέπει στην συναλλαγματική ισοτιμία να βρεθεί σε ένα καλύτερο επίπεδο που θα μπορεί να υπερασπιστεί», σημείωσε ο Τιμ Ας της BlueBay Asset Management.

Σημειώνεται ότι χθες, όπως μεταδίδει το Bloomberg, σημειώθηκε ένα αρκετά σοβαρό επεισόδιο στην αγορά λιρών του Λονδίνου, καθώς οι εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας έκλεισαν απότομα την παροχή λιρών σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, με αποτέλεσμα το επιτόκιο των swaps να εκτιναχθεί πάνω από το 1.000%, ενώ αρκετές τράπεζες δεν κατάφεραν καν να βρουν λίρες για να εκκαθαρίσουν συναλλαγές και απειλούνται με πρόστιμα από τις τουρκικές αρχές. Η πολιτική της μη παροχής λιρών σε ξένες τράπεζες έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τις τουρκικές τράπεζες ως ένα μέσο περιορισμού των πιέσεων στη λίρα.

Το ΔΝΤ απηύθυνε χθες μια αρκετά ηχηρή προειδοποίηση στις τουρκικές αρχές, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι βιώσιμη η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων με παράλληλη στήριξη της λίρας. Το Ταμείο σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, δηλαδή κινδυνεύει να  περιέλθει σε συναλλαγματική κρίση, καθώς, μεταξύ άλλων, καταγράφεται πολύ μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, στο τέλος του 2019 τα συναλλαγματικά αποθέματα επαρκούσαν κατά 85% για να καλύψουν τις εκτιμώμενες από το ΔΝΤ έκτακτες ανάγκες πληρωμών σε συνθήκες αναταραχής, αλλά το ποσοστό έπεσε απότομα τον Μάιο σε 67%.

Αντίστοιχα, η κάλυψη του εξωτερικού χρέους από τα διαθέσιμα έπεσε από το 64% στο 46%. Το Ταμείο συνιστά στην Τουρκία να προχωρήσει μεσοπρόθεσμα σε σημαντική συγκέντρωση συναλλαγματικών αποθεμάτων για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους και να αντιπαρέλθει την εξάρτησή της από βραχυχρόνιες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες ισχυρές πιέσεις στην τουρκική λίρα

Έβδομη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρών απωλειών για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έφθασε στις 7,61 λίρες ανά δολάριο, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις 24/9 όπου συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρέει η λίρα στην Τουρκία μαζί με τις τραπεζικές μετοχές

Εντείνεται η φυγή ξένων κεφαλαίων από τις τραπεζικές μετοχές μετά την υποβάθμιση από την Moody's, ενώ η λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό. Δεν βοηθούν την Τουρκία οι νέες επιθέσεις Ερντογάν κατά Μακρόν.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πρωτοφανής φυγή κεφαλαίων, στερεύουν τα τραπεζικά δάνεια

Η μεγαλύτερη έξοδος διεθνών κεφαλαίων από τα τουρκικά ομόλογα σημειώθηκε το α' εξάμηνο του 2020, ενώ οι τουρκικές τράπεζες δυσκολεύονται να υπακούσουν τις εντολές Ερντογάν για αύξηση δανείων.