Φωτο: ΑΠΕ

Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά στη Μασσαλία

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους Γάλλοι και ξένοι τουρίστες, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τη μεσογειακή ακτή κοντά στη Μασσαλία που περιβάλλεται από πεύκα και δάση.

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ξένοι τουρίστες, απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από τη μεσογειακή ακτή κοντά στη Μασσαλία (νοτιοανατολική Γαλλία), για να γλιτώσουν από μεγάλη πυρκαγιά που τέθηκε στο μεταξύ υπό έλεγχο αφού κατέστρεψε περισσότερα από 10.000 στρέμματα.

Η πυρκαγιά άφησε εικόνες καταστροφής στην περιοχή αυτή: Απανθρακωμένα δέντρα, καμένες κατασκηνώσεις, σοκαρισμένες οικογένειες μετά την απομάκρυνσή τους στη διάρκεια της νύχτας, μερικές φορές διά θαλάσσης.

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους Γάλλοι και ξένοι τουρίστες, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή των ακτών της Μεσογείου που περιβάλλεται από πεύκα και δάση, δυτικά της Μασσαλίας.

«Μια μεγάλη ανακούφιση είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα. Γιατί θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά θύματα: δύο παραθεριστικά χωριά καταστράφηκαν και κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς υπήρχαν σπίτια που υπέστησαν ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκαμπί Μαρού, δήμαρχος της Μαρτίγκ, της κοινότητας που επλήγη περισσότερο από την πυρκαγιά.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους επί του πεδίου ώστε να αποφευχθεί κάθε αναζωπύρωση και παραμένουν σε επιφυλακή καθώς αναμένονται νότιοι άνεμοι και αυξημένες θερμοκρασίες. Περίπου 1.800 στρατιώτες καθώς και πυροσβεστικά αεροσκάφη έδωσαν σκληρή μάχη κατά της πυρκαγιάς.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα --μέχρι οκτώ χιλιόμετρα μέσα σε δύο ώρες-- και απείλησε αρκετές κοινότητες κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, «με τις φλόγες να καταβροχθίζουν ημιαστικές περιοχές, ανάμεσα σε κατοικίες και κάμπινγκ», σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Australia-fotia-pyrkagies
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Αυστραλία με την βοήθεια του καιρού

Μετά από τρεις μήνες προσπαθειών, οι πυροσβέστες στην Αυστραλία ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην χώρα, ενώ αναμένονται βροχές που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση.
ΔΙΕΘΝΗ

Τρομακτική η καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Μια έκταση 55 εκατ. στρεμμάτων που είναι μεγαλύτερη από την Δανία ή την Ολλανδία έχει καεί από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν την Αυστραλία. 17 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους, ενώ περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί όλοσχερώς.
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 180.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Καλιφόρνια

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας, την Cal Fire, η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης, δεν είχε περιοριστεί παρά μόνο κατά 10% σήμερα το πρωί, καθώς ενισχύεται από μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν πολύ τη διάδοση της φωτιάς.
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Μέλος της κυβέρνησης παραιτήθηκε λόγω οικονομικού σκανδάλου

Οι πυρκαγιές οδήγησαν σε παραίτηση τον υφυπουργό Πολιτικής Προσταστίας της Πορτογαλίας καθώς ξεκίνησε έρευνα για διαφθορά που αφορούσε την αγορά υλικών για την αντιμέτωπιση του κινδύνου από τις δασικές πυρκαγιές.