Φώτο: Shutterstock

Σχεδόν 12 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος κορονοϊού για τους εργαζόμενους Υγείας

Σύμφωνα με έρευνα η μη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό. Ποιες κοινότητες ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health , συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην πρώτη γραμμή είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19, και συγκεκριμένα 11,6 φορές υψηλότερο.

Τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και διαχειρίζονται ασθενείς με COVID-19 είναι περιορισμένα. Ο Long H Nguyen και συνεργάτες του στη δημοσίευση υπογραμμίζουν επίσης και το όφελος από την εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

Επιπλέον, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια προσαρμοσμένη ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα σφάλματος επιλογής λόγω της αυξημένης συχνότητας πραγματοποίησης ελέγχων για κορονοϊό στους υγειονομικούς υπαλλήλους. Και σε αυτή την ανάλυση ο κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 ήταν σχεδόν κατά 3,5 φορές υψηλότερος στους υγειονομικούς σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στο Ηνωμένο Βασίλειο (3,5 φορές) συγκριτικά με τις ΗΠΑ (σχεδόν 2 φορές).

Η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, το κλινικό υπόβαθρο και η εθνικότητα ήταν σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού σύμφωνα με την έρευνα. Η μη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, η εργασία με νοσηλευόμενους ασθενείς και οι υγειονομικοί υπάλληλοι αφρικανικής, ασιατικής καταγωγής και όσοι ανήκουν σε μειονότητες είχαν αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης COVID-19. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ανάγκη καθολικής διασφάλισης των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα παιδιά έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν την COVID-19

Υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι είναι κάτω από 10 έως 14 ετών έχουν λιγότερη ευαισθησία στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 σε σχέση με τους ενήλικες, με τους εφήβους να εμφανίζονται να έχουν παρόμοια ευαισθησία με τους ενήλικες, αναφέρει βρετανική μελέτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η θερμομέτρηση και οι άλλες μέθοδοι ελέγχου δεν είναι αποτελεσματικές κατά του κορονοϊού

Οι έλεγχοι π.χ. για συμπτώματα στα αεροδρόμια και σε άλλους κόμβους μεταφορών μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνουν ελαφρά, αλλά σε καμία περίπτωση να σταματήσουν την εισαγωγή φορέων του κορονοϊού.
ΔΙΕΘΝΗ

Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από Covid-19

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μικρή μελέτη Κινέζων επιστημόνων. Για «προκλητική μελέτη» έκανε λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίζα Μαραγκάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Επιφυλακτικότητα για τη χρήση πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν για τη θεραπεία της COVID-19

Aν και λίγες δοκιμές έχουν δείξει κάποιο όφελος, ήταν περιορισμένες και τα δεδομένα τους, μέχρι τώρα, ασαφή δήλωσε η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ,
ΔΙΕΘΝΗ

Eκατόν εβδομήντα δύο χώρες στο παγκόσμιο σχέδιο εμβολίων κατά της COVID-19

«Ο εθνικισμός των εμβολίων βοηθά τον ιό». δήλωσε Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται όχι μόνο από τις χώρες που γίνονται μέλη της και από τη συμπλήρωση των χρηματοδοτικών κενών».