Φώτο: Shutterstock

Η πολιτική Ερντογάν σπρώχνει την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά

Σκληρή κριτική από τον γερμανικό Τύπο στον Τούρκο πρόεδρο που έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα σε ιστορική πτώση, ενώ οι ξένοι επενδυτές φεύγουν από την Τουρκία.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά με τις απώλειες έναντι του δολαρίου να διευρύνονται, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία υπό τον φόβο νέας συναλλαγματικής κρίσης, με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung να σημειώνει πως η τουρκική λίρα επιτάχυνε την Πέμπτη την κατάρρευση της ισοτιμίας με το δολάριο και το ευρώ καταρρίπτοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί πως ένα δολάριο αντιστοιχούσε χθες μέχρι και σε 7,3 τουρκικές λίρες. Από τις αρχές του 2020 η λίρα έχασε το 18% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Και έναντι του ευρώ συνεχίστηκε η κατάρρευση της ισοτιμίας με μια λίρα να στοιχίζει 8,67 ευρώ.

Η αναλύτρια της Commerzbank Άντγιε Πρέφτσκε αποδίδει την αρνητική εξέλιξη στην απουσία μέτρων καταπολέμησης του πληθωρισμού από την τουρκική κεντρική τράπεζα, καθώς και στο βασικό επιτόκιο του 8,25%»

Η Die Welt παρατηρεί πως ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το 2019 στην αναδιάρθρωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και από τότε ο επικεφαλής της Μουράτ Ουσάλ εφαρμόζει μέτρα επεκτακτικής πολιτικής, εκτιμά ο αναλυτής της DZ Bank Τομπίας Γκρούμπερ. Δηλαδή με άλλα λόγια μειώνει τα επιτόκια, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα αυξήσει για να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα, όπως μαθαίνει στο Πανεπιστήμιο κάθε οικονομολόγος.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, στη παρούσα φάση ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,25%, ενώ το βασικό επιτόκιο μόλις στο 8,25%. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αιτιολογεί τη στρατηγική περιορισμού του πληθωρισμού στο 7,4%. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ωστόσο σταθερά διψήφιο πληθωρισμό, εκτιμά η επενδυτική εταιρία Nikko Asset Management.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody´s θεωρεί ότι υπάρχει διέξοδος προτείνοντας μια πιο συναφή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με στόχο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες της τουρκικής οικονομίας. Ενδείξεις για μια στροφή της οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχουν. Το μέλλον θα δείξει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της άκαμπτης στάσης του προέδρου Ερντογάν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες ισχυρές πιέσεις στην τουρκική λίρα

Έβδομη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρών απωλειών για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έφθασε στις 7,61 λίρες ανά δολάριο, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις 24/9 όπου συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρέει η λίρα στην Τουρκία μαζί με τις τραπεζικές μετοχές

Εντείνεται η φυγή ξένων κεφαλαίων από τις τραπεζικές μετοχές μετά την υποβάθμιση από την Moody's, ενώ η λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό. Δεν βοηθούν την Τουρκία οι νέες επιθέσεις Ερντογάν κατά Μακρόν.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πρωτοφανής φυγή κεφαλαίων, στερεύουν τα τραπεζικά δάνεια

Η μεγαλύτερη έξοδος διεθνών κεφαλαίων από τα τουρκικά ομόλογα σημειώθηκε το α' εξάμηνο του 2020, ενώ οι τουρκικές τράπεζες δυσκολεύονται να υπακούσουν τις εντολές Ερντογάν για αύξηση δανείων.