ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας

ΗΠΑ σταμάτησαν 90 φορτία καυσίμων με προορισμό την Κούβα

Οι αμερικανικές αρχές ανέκοψαν 90 φορτία καυσίμων αξίας 3 εκατ. δολαρίων με προορισμό την Κούβα, στο πλαίσιο του πετρελαϊκού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί φέτος. Τα περισσότερα ανευρέθηκαν στη Φλόριντα και τα υπόλοιπα στο Τέξας.

Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν στην αναχαίτιση 90 φορτίων καυσίμων με προορισμό την Κούβα, συνολικής αξίας τριών εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του de facto πετρελαϊκού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από την Ουάσιγκτον από τις αρχές του έτους. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη συνεχιζόμενη πίεση προς τη νήσο, η οποία βρίσκεται υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση.

Τα φορτία καυσίμων προορίζονταν να παραδοθούν στην ENETEC, κουβανική επιχείρηση στην οποία επιβάλλονται αμερικανικές κυρώσεις από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών.

Από τα 90 φορτία, τα 71 εντοπίστηκαν στο λιμάνι του Έβεργκλεϊντς στη Φλόριντα, ενώ τα υπόλοιπα βρέθηκαν στο λιμάνι του Χιούστον στο Τέξας.

Όπως δήλωσε ο Χοσέ Φιγκερόα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) σε συνέντευξη Τύπου, «τα 90 φορτία αυτά επρόκειτο, σύμφωνα με έγγραφα, να σταλούν στην κουβανική κυβέρνηση μέσω εταιρείας στην οποία επιβάλλονται κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο κουβανός υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο χαρακτήρισε «παράνομο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα εταιρείες που εξάγουν καύσιμα στην Κούβα.

Η Ουάσιγκτον, που έχει δηλώσει ότι επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη γειτονική χώρα, εφαρμόζει από τον Ιανουάριο de facto πετρελαϊκό αποκλεισμό στη νήσο των 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων, επιτείνοντας την ήδη σοβαρή οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-ΕΕ: Η Ευρώπη θα απελευθερώσει μεγάλα αποθέματα ντίζελ, λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη θα αποδεσμεύσει μεγάλες ποσότητες ντίζελ για να αντιμετωπίσει την άνοδο στις τιμές των καυσίμων πριν τις αμερικανικές εκλογές. Οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν γαλλική πρόταση για επιπλέον αποθέματα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Γαλλία-Γερμανία: Απελευθερώστε ντίζελ ή διακινδυνεύετε απαγόρευση εξαγωγών

Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε Γερμανία και Γαλλία να μειώσουν τα αποθέματα ντίζελ έκτακτης ανάγκης για να πέσουν οι διεθνείς τιμές, διαφορετικά απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ, κυρίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος: Δεν σχεδιάζουμε απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε το δημοσίευμα περί 90ήμερης απαγόρευσης εξαγωγών ντίζελ, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδές». Ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε πως μια τέτοια κίνηση θα αύξανε τις τιμές βενζίνης και καυσίμων.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Βήμα-βήμα η αποκατάσταση ρεύματος μετά τη μεγάλη διακοπή

Μερικώς επανήλθε το ρεύμα στην Κούβα μετά τη νέα διακοπή, την έβδομη φέτος, λόγω ενεργειακής κρίσης και αμερικανικού πετρελαϊκού αποκλεισμού. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε 14 από τις 15 επαρχίες, εκτός Γουαντάναμο.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά του εγγονού του Ραούλ Κάστρο

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στον εγγονό του Ραούλ Κάστρο, καθώς και σε μία τράπεζα και τέσσερις εταιρείες της Κούβας, στο πλαίσιο πίεσης προς την Αβάνα. Στη λίστα και οι γονείς του, όπως ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία.