ΓΔ: 2550.28 -2.74% Τζίρος: 371.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:44:59
άνοδος τιμών πετρελαίου

Καλπάζουν οι τιμές του πετρελαίου - Το Brent πάνω από τα 105 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται πάνω από 5%, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την προσφορά και αυξάνονται οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ.

Νέα ισχυρή άνοδο, άνω του 5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Πέμπτη (8.10.2026), λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή, εν μέσω της αύξησης των επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ. 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ μείωσαν την παραγωγή τους καθώς ένας τυφώνας απειλούσε την υπεράκτια παραγωγή.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημειώνουν άνοδο, ή 4,99%, στα 105,20 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό WTI, ενισχύεται κατά 5,06%, στα 92,75 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 2 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με το περιοδικό The Atlantic, «Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει επιλογές πληγμάτων κατά ιρανικών στόχων που θα μπορούσαν να εκτελεστούν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της κυβέρνησης».

Επιπλέον, το Axios μεταδίδει, επικαλούμενος «πηγές», ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, ωστόσο «εάν ξεκινήσουν και πάλι οι επιχειρήσεις μάχης μεγάλης κλίμακας, αναμένεται να περιλαμβάνουν μαζικούς βομβαρδισμούς με στόχο ιρανικές ενεργειακές και πυρηνικές υποδομές».  

Εν τω μεταξύ, η Συρία εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στον βασικό σύμμαχό της, τη Σαουδική Αραβία, για την κλιμακούμενη σύγκρουση με τους Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο. 

Οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν αμυντική βοήθεια ή την ανάπτυξη δυνάμεων με επιθετικό χαρακτήρα για να βοηθήσουν τις υεμενίτικες δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, ανέφεραν οι πηγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν ζητά «απεγνωσμένα» συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν επιδιώκει συμφωνία με τις ΗΠΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικής λύσης, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή και ανεβαίνουν οι ανησυχίες για τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό πετρελαίου.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Το πετρέλαιο αγγίζει τα 100 δολάρια λόγω νέας έντασης στη Μ. Ανατολή

Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται με αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικά δεξαμενόπλοια. Το Brent αυξήθηκε 1,49% στα 99,38 δολάρια, ενώ το WTI 1,59% στα 94,51 δολάρια.
ΗΠΑ και Ιράν πολεμική ένταση
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί δηλώνουν πως ο αποκλεισμός παραμένει μέχρι οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν

Το Ιράν θα κρατήσει κλειστά τα Στενά του Ορμούζ μέχρι οι ΗΠΑ να δεχτούν όλους τους όρους του, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη θαλάσσια οδό ως «θέατρο πολέμου» πλέον για τη χώρα.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πωλήσεις πετρελαίου ύψους 18 δισ. δολαρίων από την αρχή του πολέμου

Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τις ΗΠΑ, οι πωλήσεις πετρελαίου έφτασαν τα 18 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας το 60% των προβλεπόμενων εσόδων του έτους.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η βενζίνη ξεπέρασε τα 4 δολάρια λόγω νέων εντάσεων στη Μ. Ανατολή

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασαν ξανά τα 4 δολάρια το γαλόνι λόγω των εντάσεων με το Ιράν και της διατάραξης στο Στενό του Ορμούζ. Η μέση τιμή αυξήθηκε πάνω από 30% από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της AAA.