ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχητικά τα προεκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία

Αμφίρροπή αναμένεται να είναι και αυτή η εκλογική μάχη στην Ισπανία με κανένα κόμμα να μην μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία την στιγμή που οι Σοσιαλιστές αυξάνουν οριακά τις δυνάμεις τους ενώ ενισχύεται το ακροδεξιό VOX.

Με τα ισπανικά κόμματα να έχουν εισέλθει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει να αποτυπώνουν τις τάσεις των ψηφοφόρων. Μία από αυτές που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας El Mundo αποτελεί μεγάλη έκπληξη για το κόμμα των Ciudadanos, τοποθετώντας την παράταξη, που κάποτε διεκδικούσε την ηγεμονία στον χώρο της δεξιάς, στην πέμπτη θέση, πίσω ακόμη κι από τους ακροδεξιούς του Vox.

Στην έρευνα της εταιρείας Sigma Dos, οι Ciudadanos πιστώνονται με ποσοστό 10% (και 22 έδρες), μακράν του 15,9% και των 57 εδρών που κατέκτησαν στις εκλογές του περασμένου Απριλίου. Από την πλευρά του, το Vox σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση θα επιτύγχανε ένα 10,2% και θα συγκέντρωνε 28 έδρες, έναντι 14,3% και 42 εδρών, που ήταν η επίδοσή του στις 28 Απριλίου.

Στην έρευνα της Sigma Dos, το Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ παραμένει πρώτη δύναμη με 27,9% και 124 έδρες, μία περισσότερη από το αποτέλεσμα του Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα και τρεις έδρες λιγότερες από τα ποσοστά που του έδινε η προηγούμενη έρευνα της εταιρείας για λογαριασμό της El Mundo προ ολίγων ημερών.

Με βάση την τωρινή σφυγμομέτρηση, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) φθάνει το 21,3% και τις 98 έδρες (32 περισσότερες από τον Απρίλιο), ενώ το αριστερό Unidas Podemos το 12,6% και 35 βουλευτές (7 λιγότερους από τις 28 Απριλίου). Στην ίδια έρευνα το νεοπαγές κόμμα του Ίνιγο Ερεχόν θα έφθανε το 4,6% και θα κατακτούσε 6 έδρες. Γίνεται φανερό από την ποιοτική σύγκριση των ευρημάτων πως το ΡΡ καρπούται τις ψήφους των δεξιών του Ciudadanos που επανακάμπτουν στο κόμμα που ιστορικά εκφράζει την παράταξη.

Όσον αφορά τα κρίσιμα για τις πολιτικές εξελίξεις αυτονομιστικά κόμματα στην Καταλονία (ERC, JxCat) και την Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) PNV, η έρευνα καταδεικνύει πως το κεντροαριστερό ERC με 3,6% των ψήφων θα έχανε μία από τις 15 έδρες που κατέκτησε τον Απρίλιο, ενώ το δεξιό JxCat, μόλο που υποχωρεί ελαφρά σε ποσοστά (1,7 από 1,9%) θα διατηρήσει τους 7 βουλευτές του. Το βασκικό PNV από 1,5% θα αυξήσει τη δύναμή του στο 1,6%, αλλά όχι και τις έδρες του που θα παραμείνουν 6. Οι άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, στο σύνολό τους, θα παραμείνουν στο 6,8% και στους 10 βουλευτές που είχαν και στην απελθούσα Βουλή.

Συγκριτικά, με βάση αυτές τις προβλέψεις, που πραγματοποιήθηκαν με δείγμα 1.600 ενηλίκων στο διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου, προκύπτει πως οι δυνάμεις της Αριστεράς υπερτερούν σε έδρες και ποσοστά αυτών της Δεξιάς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Με νέες εκλογές απειλείται η Ισπανία

Όλα τα σημάδια πλέον στην Ισπανία δείχνουν προς τις εκλογές μετά και τη χθεσινή, δεύτερη, αποτυχημένη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Podemos για τη δυνατότητα άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου.