ΓΔ: 2588.52 -0.58% Τζίρος: 141.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:02:38
Δεξαμενόπλοιο Sounion φωτιά

Ρουμανία: 7 αγνοούμενοι μετά από φωτιά σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της χώρας

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δεξαμενόπλοιο χημικών με σημαία Σαν Μαρίνο στη Μαύρη Θάλασσα. Από τους 12 ναυτικούς, 5 διασώθηκαν και 7 αγνοούνται, σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές. Δεν έχει διευκρινιστεί αν υπήρξε επίθεση.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων με σημαία Σαν Μαρίνο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές. Το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία στον ναυτιλιακό τομέα, καθώς επτά μέλη του πληρώματος εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το πλοίο «Wine Trader» εξέπεμψε σήμα κινδύνου γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, ενώ βρισκόταν περίπου 13 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το κανάλι της Σουλίνα, στις εκβολές του ποταμού Δούναβη. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά δώδεκα άτομα, από τα οποία πέντε διασώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι επτά παραμένουν αγνοούμενοι. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το συμβάν σχετίζεται με επίθεση από drone.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, με τη συμμετοχή πλοίου και ελικοπτέρου, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ρουμανίας για πιθανή επίθεση με drone σε άλλο δεξαμενόπλοιο που βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Στο δεξαμενόπλοιο Yara J, με σημαία Νησιών Κομόρες, ξέσπασε πυρκαγιά την οποία κατάφερε να κατασβέσει το πλήρωμα. Όπως δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Ράντου Μιρούτα, «είτε χτυπήθηκε από drone είτε όχι, έχει ξεκινήσει έρευνα», επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς τέτοια συμβάντα σημειώνονται εντός των ρουμανικών χωρικών υδάτων.

Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο περίπου 8 με 10 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του καναλιού της Σουλίνα και παραμένει άδειο εδώ και αρκετές ημέρες, σύμφωνα με τον Μιρούτα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Νικουσόρ Νταν σχολίασε ότι οι επιθέσεις με drones στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν «άμεση συνέπεια του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις και επιπτώσεις στη ναυτιλία

Την τελευταία εβδομάδα, drones που φέρονται να προέρχονται από τη Ρωσία έχουν πλήξει πλοία στα ανοικτά της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Από τις αρχές Οκτωβρίου, πέντε εμπορικά πλοία έχουν δεχθεί επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να αγνοούνται ή να έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 23 ναυτικοί.

Σύμφωνα με το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο της Τουρκίας (IMEAK), τουλάχιστον 163 μη πολεμικά πλοία έχουν χτυπηθεί στη Μαύρη Θάλασσα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Οι επιθέσεις αυτές αναδεικνύουν την αυξανόμενη απειλή που θέτουν τα drones για την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή, συνδέοντας το φαινόμενο με τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το κανάλι Σουλίνα του ποταμού Δούναβη αποτελεί βασική διαδρομή για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, το Κίεβο βασίζεται όλο και περισσότερο στα λιμάνια του Δούναβη και τις θαλάσσιες οδούς κοντά στις ακτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν πρόταση για επιβολή μορατόριουμ στις επιθέσεις κατά μη πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Παράλληλα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα στηρίξουν τη λήψη «ενισχυμένων μέτρων κατά των drones στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» για την ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας.

Ο Ράντεφ ανέφερε επίσης ότι ένα από τα πλοία που χτυπήθηκαν στα ανοικτά της Βουλγαρίας στις 13 Οκτωβρίου θα ρυμουλκηθεί σε βουλγαρικό λιμάνι για να εξεταστεί για συντρίμμια drone, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα αυτής της επίθεσης ωφελούν τη Ρωσία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά σε 2 δεξαμενόπλοια στη Μαύρη Θάλασσα – 8 αγνοούμενοι

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δεξαμενόπλοιο με σημαία Σαν Μαρίνο στη Μαύρη Θάλασσα, με οκτώ αγνοούμενους. Οι ρουμανικές αρχές εξετάζουν αν πρόκειται για πιθανή επίθεση με drone, καθώς αντίστοιχα περιστατικά έχουν αυξηθεί πρόσφατα στην περιοχή.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη ΝΑΤΟ και ΕΕ για επιθέσεις σε πλοία, στήριξη στη Βουλγαρία

Καταδικάζουν τις επιθέσεις με drones κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα οι ηγέτες ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στη Βουλγαρία. Οι επιθέσεις θεωρούνται απειλή για πλήρωμα και ασφάλεια στην περιοχή.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Τζιτζικώστα στην Ινδία: νέος διάλογος ΕΕ-Ινδίας για μεταφορές και τουρισμό

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απ. Τζιτζικώστας, επισκέφθηκε το Νέο Δελχί για τη Διάσκεψη Global Gateway, τονίζοντας τη σημασία της βιώσιμης ναυτιλίας και της ενίσχυσης της ΕΕ-Ινδίας μέσω του διαδρόμου IMEC.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς κινδυνεύουν πλοία και πληρώματα, με ανθρώπινες ζωές να έχουν ήδη χαθεί.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Στόχος της κυβέρνησης η στήριξη των πολιτών στις δυσκολίες

Ο Β. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο OPEN, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των αλιέων λόγω της αύξησης του κόστους καυσίμων, τονίζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης και τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για επίλυση των προβλημάτων τους.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμευση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για διάδρομο Μαύρης Θάλασσας–Αιγαίου

Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τις διασυνοριακές μεταφορικές υποδομές Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ενισχύοντας τη συνεργασία για σύγχρονες, ασφαλείς συνδέσεις και κοινά έργα μεταφορών.