ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Ρομπέρτα Μετσόλα βήμα ΕΕ

Μέτσολα: Δεν γίνεται να θέλουμε φιλοδοξίες αλλά να μειώνουμε τα μέσα

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ζήτησε ισχυρότερο προϋπολογισμό ΕΕ, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και διατήρηση της πορείας διεύρυνσης, τονίζοντας την πρόοδο και τις νέες προτεραιότητες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την ανάγκη για έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που να ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες της Ευρώπης, την επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση της δυναμικής της διεύρυνσης, υπογράμμισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, απευθυνόμενη στους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία της, η Μέτσολα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις νομοθετικές διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, καθώς και σε όσες βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθύμισε ότι από τη συμφωνία του οδικού χάρτη «Μία Ευρώπη, Μία Αγορά» και τον καθορισμό των νομοθετικών προτεραιοτήτων για το 2026, είχε επισημανθεί η ανάγκη για σαφείς προθεσμίες, απτά αποτελέσματα και τακτική αξιολόγηση της προόδου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως σημείωσε, τηρεί το χρονοδιάγραμμα. Επεσήμανε ότι, παρά τον μεγάλο όγκο τροπολογιών και τις απαιτητικές διαδικασίες, οι βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες προχωρούν, μεταξύ των οποίων το EU Inc., η δέσμη μέτρων απλούστευσης στον τομέα της ΤΝ, η ηλεκτρονική δήλωση, η τιτλοποίηση και το ψηφιακό ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι θέσεις σχετικά με την αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, το Automotive Package και το Environmental Omnibus.

Η Μέτσολα ενημέρωσε ότι το Κοινοβούλιο παραμένει προσηλωμένο στην ταχεία προώθηση όλων των υπολοίπων νομοθετικών φακέλων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι λόγω ελλείψεων στις εκτιμήσεις επιπτώσεων, ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως το Digital Omnibus και η δέσμη μέτρων για την ενοποίηση και εποπτεία των αγορών, ενδέχεται να καθυστερήσουν.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επικείμενες εργασίες για την ενεργειακή ασφάλεια, την ευρωπαϊκή πράξη για τα προϊόντα και τις κβαντικές τεχνολογίες.

Ενέργεια και ανταγωνιστικότητα

Στον τομέα της ενέργειας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι η στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές αποδίδει, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ. Παρά τη θετική πορεία, επεσήμανε τις υφιστάμενες ευπάθειες, όπως τα χαμηλότερα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και την ανάγκη για ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι διαπραγματεύσεις για το EU Grids Package βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία των παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι επερχόμενες Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ-Καναδά και ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας, ενέργειας, τεχνολογίας και εμπορίου.

Η Μέτσολα υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, καθώς οι αθέμιτες οικονομικές πρακτικές της Κίνας δημιουργούν πιέσεις, ιδιαίτερα στην αυτοκινητοβιομηχανία, τη βιομηχανία μηχανημάτων, αλουμινίου και χάλυβα. Τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να υιοθετήσει νέα εργαλεία, όπως η πράξη για την επιτάχυνση της βιομηχανίας, εφόσον χρειαστεί.

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στήριξη στην Ουκρανία

Αναφερόμενη στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Μέτσολα σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε ισορροπία μεταξύ συνοχής, γεωργίας, ανταγωνιστικότητας και άμυνας, καθώς και της ευελιξίας για την αντιμετώπιση κρίσεων. Επισήμανε ωστόσο ότι οι περικοπές στα κονδύλια για την ανταγωνιστικότητα, την άμυνα και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας προκαλούν ανησυχία, καθώς δυσχεραίνουν την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων για τους πολίτες.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι η λύση για τη χρηματοδότηση των κοινών προτεραιοτήτων, χωρίς να αυξηθεί η πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς, είναι οι νέες πηγές ευρωπαϊκών εσόδων. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ των θεσμών είναι καθοριστική για την έγκαιρη κατάρτιση ενός αποτελεσματικού προϋπολογισμού.

Σχετικά με τη στήριξη προς την Ουκρανία, η Μέτσολα χαιρέτισε τη συμφωνία για τη μεγαλύτερη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας υπέρ της Ουκρανίας. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της ενταξιακής διαδικασίας για την Ουκρανία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, υπογραμμίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και τις δικλίδες ασφαλείας που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τέλος, για το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψε τον κανονισμό για τις επιστροφές, ο οποίος πλέον αποτελεί νόμο, και κάλεσε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην ταχεία εφαρμογή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Άμυνα, ανταγωνιστικότητα και μετανάστευση στο επίκεντρο της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο την πολιτική κατεύθυνση και τον απολογισμό της Κομισιόν, με επίκεντρο ανταγωνιστικότητα, ανεξαρτησία και ασφάλεια σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον.
papathanasis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Βιώσιμη Ευρώπη χωρίς κανέναν πολίτη ή περιφέρεια πίσω

Ο Νίκος Παπαθανάσης εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνάντηση Υπουργών για την Πολιτική Συνοχής στο Δουβλίνο, τονίζοντας τη σημασία της μείωσης ανισοτήτων και της διατήρησης ισχυρής στήριξης για όλες τις περιφέρειες μετά το 2027.
Σταθμός μετρό Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Corina Crețu: Η διασυνδεσιμότητα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ΝΑ Ευρώπης

Η Κορίνα Κρέτσου τόνισε τη στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Υπογράμμισε τη σημασία των διασυνδέσεων Ελλάδας-Ρουμανίας και κάλεσε για επενδύσεις και συνεργασία ώστε η ΝΑ Ευρώπη να γίνει στρατηγική πύλη.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Επενδύσεις και ενιαίες αγορές για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέδειξε στο EU Finance Podcast την ανάγκη για ενιαίες κεφαλαιαγορές, περισσότερες επενδύσεις, ψηφιακό ευρώ και ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο επικεφαλής Eurogroup ζητά τα έσοδα συχνοτήτων για τα ταμεία ΕΕ

Ο Κ. Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο POLITICO, προτείνει ευρωπαϊκό συντονισμό στις δημοπρασίες φάσματος και αξιοποίηση των εσόδων για στρατηγικές επενδύσεις, ενισχύοντας την ενιαία αγορά και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Καλαφάτης στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας Δουβλίνου

Στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας στο Δουβλίνο συμμετέχει ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, προωθώντας τη χρηματοδότηση scale-ups, απλούστευση αγοράς και την περιφερειακή ανάπτυξη, με έμφαση στην καινοτομία και τις ΜμΕ.