ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιστρέφει δυναμικά η Airbnb: Έτοιμη για εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Μετά το μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, η Airbnb έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε μεγάλο βαθμό και σχεδιάζει εισαγωγή των μετοχών της στη Νέα Υόρκη μέσα στο δ' τρίμηνο του έτους.

Όχι μόνο δεν κατέρρευσε από το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά είναι έτοιμη να κάνει και το μεγάλο βήμα, που αναμένεται και συζητείται διαρκώς εδώ και χρόνια: η Airbnb σχεδιάζει να καταθέσει έγγραφα για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανοίγοντας το δρόμο για έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της ακόμη και μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ετοιμάζεται να υποβάλει έγγραφα εμπιστευτικά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για μια αρχική δημόσια προσφορά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές του πρακτορείου. Η πολυαναμενόμενη κίνηση θα αποτελούσε τη δυναμική επιστροφή της εταιρείας βραχυπρόθεσμων μισθώσεων κατοικιών, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που βύθισε την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα ότι η Airbnb σχεδίαζε να καταθέσει έγγραφα αργότερα αυτό το μήνα. Η Airbnb αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Τα σχέδια της εταιρείας θα μπορούσαν να αλλάξουν, καθώς τα νέα κρούσματα της νόσου συνεχίζουν να αυξάνονται έντονα στις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg. Η Airbnb συνεργάζεται με την Morgan Stanley και την Goldman Sachs για τη δημόσια προσφορά των μετοχών της.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μπράιαν Τσέσκι είχε αρχικά σχεδιάσει να γίνει η εισαγωγή των μετοχών τον Μάρτιο, αλλά τα σχέδιά του ανατράπηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τον Απρίλιο, ο Τσέσκι βρέθηκε αντιμέτωπος με ακυρώσεις κρατήσεων με κόστος 1 δισ. δολαρίων, όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο Bloomberg TV τον Ιούνιο. Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα προκάλεσαν την πτώση των προγραμματισμένων κρατήσεων κατά 90% περίπου και την πτώση κατά 25% του εργατικού δυναμικού της Airbnb σε μια προσπάθεια επιβίωσης. Άλλοι ταξιδιωτικοί ιστότοποι, όπως η TripAdvisor Inc. και η Booking Holding's Inc., χτυπήθηκαν επίσης από την κρίση και αναγκάστηκαν να εξαλείψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όμως, μέχρι τον Μάιο, η Airbnb είχε ήδη δει μια ανάκαμψη. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που έχουν κρατηθεί στις ΗΠΑ μεταξύ 17 Μαΐου και 3 Ιουνίου ήταν μεγαλύτερος από ό,τι κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου το προηγούμενο έτος, καθώς οι κάτοικοι των πόλεων επωφελήθηκαν από την εργασία από το σπίτι και νοίκιασαν διαμερίσματα για κοντινές ενοικιάσεις για διακοπές. Από τις 17 Ιουνίου, οι κρατήσεις της Airbnb είχαν αυξηθεί 20% σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς AirDNA.

Η αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία ανάγκασε την Airbnb να συγκεντρώσει 2 δισ. δολάρια με εκδόσεις ομολόγων και με ιδιωτική διάθεση μετοχών τον Απρίλιο για να ενισχύσει τα οικονομικά της, μειώνοντας την αποτίμησή της στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια από 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία θα προχωρήσει τώρα σε μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, προκειμένου να αντλήσει νέα κεφάλαια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Airbnb αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο δεν θα είναι σε θέση να προχωρούν σε νέες κρατήσεις για διαμονή στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι κρατήσεις από τις 4 Απριλίου είχαν ακυρωθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Airbnb προσφέρει δωρεάν διαμονή σε 20.000 Αφγανούς παγκοσμίως

Το σχέδιο ξεκίνησε ως απάντηση στον τυφώνα Σάντι το 2012, όταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκαν έκτακτη στέγαση. Από τότε η εταιρεία φέρεται να έχει βοηθήσει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους.