ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Έρχονται βαριές κυρώσεις στην Τουρκία από το Κογκρέσο

Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία έχει προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ να δέχεται έντονη κριτική και να κατατίθεται πρόταση στη Γερουσία για επιβολή σκληρών κυρώσεων στη Τουρκία.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στη Γερουσία για να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στη Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία και την επίθεση κατά των Κούρδων που είχαν υπάρξει σημαντικοί σύμμαχοι για την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξή του στo PBS (η δημόσια τηλεόραση των ΗΠΑ) ότι η Ουάσιγκτον δεν έδωσε στην Άγκυρα «πράσινο φως» για στρατιωτική εισβολή στη Συρία, ενώ ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται επικρίσεις από πρώην αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού επειδή «εγκατέλειψε» τους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, απομακρύνοντας τα αμερικανικά στρατεύματα από το βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στην τουρκική μεθόριο και ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο για την επίθεση της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ξεκίνησε χθες Τετάρτη την επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι «50 στρατιώτες» των ΗΠΑ είχαν «εγκαταλείψει» την περιοχή, αφήνοντας τους Κούρδους, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί απειλή, εκτεθειμένους. Την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα σημειώνει την μεγαλύτερη της πτώση από τον Αύγουστο με τις τουρκικές τράπεζες να προσπαθούν να διατηρήσουν στη ζωή το τουρκικό νόμισμα με συνεχείς πωλήσεις δολαρίων.

Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους οι οποίοι, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του ΙΚ και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο Βότελ. «Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε στο περιοδικό The Atlantic. Σε σύγκριση, αναφέρει ο Βότελ, μόνο έξι στρατιώτες και δύο μέλη πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν.

Υπό την πίεση των αντιδράσεων ο Ρεπουμπλικανός γερουστιαστής Λιντσει Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν, πρότειναν στην αμερικανική Γερουσία την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στην Τουρκία μέσω του ΝΑΤΟ, το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ερντογάν, καθώς και σε εταιρείες και οντότητες που συνεργάζονται με το στρατό της Τουρκίας ή με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που εξυπηρετούν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Προτείνουν επίσης την εξαίρεση της Τουρκίας απ' όλα τα στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ και τη διακοπή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας με την Άγκυρα.

Παράλληλα ζητούν να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ακόμη, προτείνουν να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια.

Επιπλέον, θέλουν να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν αναγγελθεί σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Πέραν του προέδρου της Τουρκίας, οι δύο γερουσιαστές εισηγούνται να υποστούν αμερικανικές οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις άλλοι έξι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας.

Επιπλέον των κυρώσεων στον τουρκικό στρατό, οι δύο συνεισηγητές του σχεδίου νόμου θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «προδοσία» κατά των «συμμάχων» Κούρδων την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή που επιχειρούσε ο τουρκικός στρατός. Η Ουάσιγκτον είχε υπογράψει στρατιωτική συνθήκη με τους Κούρδους για να δράσουν απο κοινού εναντίον του ISIS και απελευθερώσουν πόλεις όπως η Ράκκα από τους τζιχαντιστές.

Οι κυρώσεις αναμένεται να επιβληθούν αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο απαιτεί υπογραφή του προέδρου και θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η Τουρκία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές που καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη. Ο Γερουσιαστής Βαν Χολεν με μήνυμα του στο twitter σημείωσε πως «Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν άμεσες και εκτεταμένες συνέπειες για τον Ερντογάν και τους στρατιωτικούς του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία επιβεβαίωσε την έγκριση της πώλησης των F16

Η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης για την πώληση στην Τουρκία 40 νέων μαχητικών και κιτ αναβαθμίσεων και εξοπλισμού για 79 αεροσκάφη του υφιστάμενου τουρκικού στόλου F-16 έληξε χωρίς εμπόδια.