ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:59:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο επίκεντρο το περιβαλλοντικό πρόσημο των επενδύσεων

Με την κλιματική αλλαγή να απειλεί τον πλανήτη όλο και περισσότεροι επενδυτές θέτουν στο επίκεντρο την βιώσιμη χρηματοδότηση βάζοντας σε προτεραιότητα τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Με την συζήτηση για την κλιματική αλλαγή να εντείνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς περιστρέφεται γύρω από το περιβαλλοντικό πρόσημο της κάθε επένδυσης. Χαρακτηριστικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των επενδυτών και των εκδοτών εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως θεωρούν τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες σημαντικούς ή πολύ σημαντικούς, σύμφωνα με νέα έρευνα της HSBC.

Πάντως, το 60% των επενδυτών υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν εμπόδια που τους αποτρέπουν από τις βιώσιμες επενδύσεις – μεταξύ των οποίων η έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων, η έλλειψη συγκρίσιμων δεδομένων σχετικά με θέματα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) μεταξύ των διαφορετικών επενδύσεων και ο περιορισμένος αριθμός των κατάλληλων επενδυτικών ευκαιριών.

Στην έρευνα Sustainable Financing and Investing Survey 2019, συμμετείχαν 500 επενδυτές και 500 εκδότες εταιρικών ομολόγων από την Αμερική, την Ασία την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές και οι εκδότες εστιάζουν στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των επενδύσεών τους είναι ότι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο κάνουν το σωστό.

Άλλοι παράγοντες είναι:

  • Οι κανονιστικές απαιτήσεις

  • Οι αντιλήψεις των εργαζομένων και των πελατών

  • Η ελπίδα ή η πεποίθηση ότι οι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις ενδέχεται να φέρουν βελτιωμένες αποδόσεις και μειωμένο ρίσκο.

Οι περισσότεροι εκδότες ομολόγων συμπεριλαμβάνουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια στοιχεία Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) – με την πλειοψηφία τους να υιοθετούν στρατηγικές οι οποίες μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ωστόσο, μόνο οι μισοί, δημοσιεύουν αυτές τις στρατηγικές.

Επιπλέον, οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι κατά την επόμενη διετία, θα εστιάσουν περισσότερο σε θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά, με το 63% των επενδυτών να σχεδιάζει να αγοράσει πιο «πράσινα» ή βιώσιμα ομόλογα.

Ωστόσο, το 27% δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν εμπειρία ή προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες για την ανάλυση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων. Ένα παρόμοιο ποσοστό υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες για να συγκρίνει τις διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες αποτελεσματικά.

Ο Peter Yeates, CEO της HSBC Ελλάδας τόνισε: «Τα ευρήματα της παγκόσμιας αυτής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι επενδυτές και εκδότες στρέφονται προς πιο βιώσιμες επενδύσεις. Μια παρόμοια τάση διαφαίνεται και στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρηματοοικονομικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής στη Βρετανία για προσέλκυση επενδύσεων

Επιφανείς οικονομολόγοι και στελέχη τραπεζών τονίζουν πως πρέπει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών να ακυρώσει το οικονομικό του σχέδιο που προκάλεσε πανικό στις αγορές, και την στερλίνα να οδηγείται σε ιστορικό χαμηλό.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο» από Κομισιόν για κρατικές ενισχύσεις 5,2 δισ. στο υδρογόνο

Τα κράτη μέλη θα παράσχουν δημόσια χρηματοδότηση η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και την ανάπτυξη της αξιακής αλυσίδας του υδρογόνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση των ΗΠΑ για επενδύσεις 600 εκατ. στις χώρες του Ειρηνικού

Με στόχο να ανακόψουν την επιρροή της Κίνας στα νησιά του Ειρηνικού, οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν δυο νέες πρεσβείες σε Τόνγκα και Κιριμπάτι, ενώ η περιοχή έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Πεκίνου-Ουάσιγκτον.