ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ευρώπη, με φόντο τη σημαία της ΕΕ.

Νετανιάχου: «Σκανδαλώδης» η απόφαση να μην παραταθεί το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν

Tο Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της περιοχής για να εμποδίσουν την ιρανική επιθετικότητα, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Έντονες επικρίσεις για την απόρριψη από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της πρότασης που είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν, εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ενθαρρύνει τις πωλήσεις όπλων.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην ανανεώσει το ιρανικό εμπάργκο όπλων είναι σκανδαλώδης», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Αντί να αντιτίθεται στις πωλήσεις όπλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας τα ενθαρρύνει», είπε.

«Η τρομοκρατία και η ιρανική επιθετικότητα απειλούν την ειρήνη στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της περιοχής για να εμποδίσουν την ιρανική επιθετικότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέρριψε ένα έλλογο ψήφισμα για να παραταθεί το 13χρονο εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε το δρόμο για τον κορυφαίο στον κόσμο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς ειδικούς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε μία δεκαετία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μ. Πομπέο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγγέλλουν μια «απαράδεκτη» ψηφοφορία.

Το εμπάργκο πώλησης όπλων εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους του ψηφίσματος που ενέκρινε τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη διεθνή κοινότητα.

Μόνο δύο από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, επισημαίνοντας το ρήγμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους της αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν τον Μάιο του 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Θύμα τρομοκρατίας ο Ιράν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «θύμα τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και τόνισε πως προτιμά τη διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μείωση άνω του 10% στο ΑΕΠ την περίοδο του πολέμου

Το ΑΕΠ του Ιράν μειώθηκε κατά 10,1% το πρώτο τρίμηνο, λόγω επίθεσης από ΗΠΑ και Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Η συρρίκνωση επηρέασε έντονα τον πετρελαϊκό τομέα και συνδέεται με τους 40ήμερους βομβαρδισμούς.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Νετανιάχου έπεισε τις ΗΠΑ να μας κηρύξουν πόλεμο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι χειραγώγησε τις ΗΠΑ για να τις οδηγήσει σε πόλεμο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το παραδέχεται ανοιχτά σε εβραϊκά μέσα.