Φώτο: Shutterstock

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις της Κομισιόν για να υπάρξει το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει νομοσχέδιο για να παρακάμψει σημαντικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit. Να τηρήσει η Βρετανία τις δεσμεύσεις της περιμένει η Κομισιόν.

Το γεγονός πως η Βρετανία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν θέλει να έχει μια συμφωνία για την όποια μελλοντική σχέση με την 27μελή ένωση, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που απάντησε σε δημοσίευμα που ανέφερε οτι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθεσία για να παρακάμψει σημαντικά σημεία της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit.

«Έχω την πεποίθηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, μια υποχρέωση βάση του διεθνούς δικαίου και προαπαιτούμενο για την όποια μελλοντική εταιρική σχέση», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter και πρόσθεσε πως «το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη νήσο και η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μια νέα νομοθεσία που θα απειλούσε τους συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Η Βρετανία από την πλευρά της ανέφερε σήμερα ότι διατηρεί την πλήρη δέσμευσή της στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης, στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιγράφοντας τις προτεινόμενες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στην εγχώρια νομοθεσία ως περιορισμένες διευκρινίσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι είναι απολύτως δεσμευμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και του πρωτοκόλλου που σχετίζεται με τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Λαμβάνουμε περιορισμένα και εύλογα μέτρα για να διευκρινίσουμε συγκεκριμένα στοιχεία του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας στην εγχώρια νομοθεσία για να άρουμε την όποια ασάφεια και να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

brexit-johnson-europe-ursula
ΔΙΕΘΝΗ

Στο φως η συμφωνία για το Brexit, θολό τοπίο για τις τράπεζες

Η περιορισμένου εύρους συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ αποτρέπει την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο αλλά αφήνει ένα μεγάλο κενό σε σχέση με τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις την Κυριακή

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν την ικανοποιεί. Το Παρίσι ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΕΕ κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Βρετανούς.