Φωτο: Shutterstock

Η Λευκορωσία αναζητεί συνεργασία με Ρωσία σε ενέργεια και άμυνα

Στο Κρεμλίνο θα συναντηθεί ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπου θα εξεταστούν προοπτικές για την υλοποίηση μεγάλων κοινών έργων.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο θα επισκεφθεί την Ρωσία την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και θέματα στρατηγικής συνεργασίας.

Πούτιν και Λουκασένκο κατά την συνάντησή τους σχεδιάζουν να συζητήσουν τις προοπτικές προώθησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης στο πλαίσιο του Ενωσιακού κράτους και την υλοποίηση μεγάλων κοινών έργων, αναφέρει το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πρόκειται για επίσκεψη εργασίας και δεν προγραμματίζεται να υπογραφούν οιεσδήποτε συμφωνίες.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι σήμερα, κατά την διάρκεια σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας της οποίας προήδρευσε ο Ρώσος πρόεδρος, συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας των συνομιλιών που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Στο μεταξύ, σήμερα ο πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε στην Μόσχα με τον Λευκορώσο πρέσβη Βλαντίμιρ Σεμάσκο και τον υπουργό Ενέργειας της Λευκορωσίας Βίκτορ Καρανκέβιτς, με τους οποίους συζήτησε τρέχοντα θέματα όπως και θέματα που αφορούν την μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ρωσική επέμβαση στη Λευκορωσία θα ήταν το χειρότερο σενάριο

Για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, οποιαδήποτε ξένη επέμβαση «θα ήταν ανεπιθύμητη. Η βούλησή μας είναι να μετάσχει η Ρωσία στο διάλογο για τη Λευκορωσία και να βοηθήσει να πείσουμε τον πρόεδρο Λουκασένκο να δεχτεί μια διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ».
ΔΙΕΘΝΗ

Στροφή Ρωσίας για Λευκορωσία, συντάχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αν και η Λευκορωσία είναι παραδοσιακά ένας στενός σύμμαχος της Μόσχας, ο Λουκασένκο είχε σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αρνούμενος να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Aδύνατο να αποδειχθεί ότι ο Λουκασένκο δεν κέρδισε τις εκλογές

Δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαδηλώνουν σήμερα στο Μινσκ για να καταγγείλουν την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες αντιμέτωπος με ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας.