Φώτο: Shutterstock

Σχέδιο των ΗΠΑ για μεταφορά βάσης από την Τουρκία στην Ελλάδα

Τα ελληνικά νησιά αλλά και η Κύπρος εξετάζονται από τον Αμερικανικό στρατό για μεταφορά των δυνάμεων που βρίσκονται στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προετοιμασίες για να αποσύρουν τις Αμερικανικές δυνάμεις από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη Τουρκία και σκέφτονται την μετεγκατάστασή τους σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.

Η Αμερικανική βάση στη Σούδα της Κρήτης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των συμμάχων Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον σε συνέντευξη του σημείωσε πως «εξαιτίας της παρουσίας μας, για να είμαι ειλικρινής, η Τουρκία νιώθει σίγουρα πως απειλείται» και πρόσθεσε πως «είναι πολύ άσχημο το μονοπάτι που οδηγεί ο Ερντογάν την Τουρκία ή την έχει ήδη βάλει».

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές να απαγορεύσει τις Αμερικανικές δυνάμεις από την βάση του Ινστιρλίκ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε το καλοκαίρι του 2016, με τις ΗΠΑ να μειώνουν την παρουσία τους στην αεροπορική βάση από το 2018.

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 επιβάρυνε τις σχέσεις της χώρας με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ καθώς ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να σφίξει τους δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Ahvalnews, οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρούν την πλήρη παρουσία και συνεργασία τους στην Τουρκία και να μην κάνουν μια τόσο μεγάλη στρατηγική αλλαγή. Όπως ανέφερε ο Αμερικανός γερουσιαστής «από αμυντικής πλευράς, θα πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση πραγματικά πως το μονοπάτι στο οποίο βρίσκεται ο Ερντογάν δεν είναι καλό».

Αυτό τον μήνα, οι ΗΠΑ απέσυραν μερικώς ένα 33χρονο εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στη Κύπρο, ενώ την ίδια στιγμή Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαμάχη για τα δικαιώματα των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα όσο διαρκεί η χαλάρωση του εμπάργκο, αποτελεί προειδοποίηση στον Ερντογάν και αποτελεί σημάδι πως οι ΗΠΑ έχουν κι άλλες επιλογές στην περιοχή, αναφέρει το περιοδικό. «Ένα από τα ζητήματα σχετικά με το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, είναι πως τους επιτρέπουμε να προετοιμαστούν για να υποδεχθούν πολλές περισσότερες δυνάμεις μας, όχι σε κανονική βάση, αλλά σε διάφορες ασκήσεις» σημείωσε στο Washigton Examiner ο Μάικλ Ρούμπιν του Αμερικανικού Επιχειρηματικού Ινστιτούτου.

Το πρόσφατο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κύπρο δείχνει πως υπάρχει «ένας αριθμός επιλογών για να μετεγκατάσταση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από τον Ιντσιρλίκ» σημειώνει ο Ερντεμίρ και προσθέτει πως «αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, όμως μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και τους όρους και σε ποιο βαθμό θα ενταθεί η αμερικανική παρουσία αλλά και οι επενδύσεις στις νέες περιοχές που μπορεί να πάνε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ