ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

Να υπάρξει «αξιόπιστη» κυβέρνηση για τον Λιβάνο ζητά η ΕΕ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έθεσε ως βασική προϋπόθεση για να ξεκλειδώσει η νέα βοήθεια της ΕΕ προς τον Λιβάνο να αλλάξει ο τρόπος που κυβερνάται η χώρα.

Τον σχηματισμό μιας «αξιόπιστης» κυβέρνησης στο Λίβανο το συντομότερο δυνατό, ζήτησε ο Ευρώπαιος επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς θέτοντας το ζήτημα αυτό, ως βασική προϋπόθεση για την αποδέσμευση της δεύτερης φάσης της στήριξης της ΕΕ προς τη χώρα.

«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που να έχει την εμπιστοσύνη του λιβανέζικου λαού και να είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Λέναρτσιτς χθες βράδυ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φθάνοντας στη Βηρυτό με αεροσκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, το τρίτο που έχει ναυλώσει η ΕΕ ύστερα από την καταστροφική έκρηξη στις αρχές Αυγούστου στο λιμάνι της πόλης, ο Ευρωπαίος επίτροπος συμμετείχε στη διαδικασία παράδοσης της βοήθειας, που περιελάμβανε ασθενοφόρα για τον λιβανέζικό Ερυθρό Σταυρό, πριν συναντηθεί με τον νέο πρωθυπουργό Μουσταφά Αντίμπ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο του σχηματισμού ενός νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το λιμάνι της Βηρυτού συνταράχθηκε από τεράστια έκρηξη στις 4 Αυγούστου, καταστρέφοντας ολόκληρες συνοικίες της λιβανέζικης πρωτεύουσας, ενώ πάνω από 190 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 6.500 τραυματίστηκαν και 300.000 έμειναν άστεγοι.

«Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 64 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια, επιπρόσθετα των μεμονωμένων συνεισφορών από διάφορα κράτη-μέλη, που φθάνουν επίσης περίπου τα 65 εκατ. ευρώ», είπε ο Λέναρτσιτς. «Η επόμενη φάση θα είναι αυτή της ανασυγκρότησης αλλά πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις διότι η διεθνής κοινότητας δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει πρακτικές που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κατάρρευση και την οικονομική κρίση», πρόσθεσε.

«Η λιβανέζικη πολιτική τάξη οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών, είναι αυτό που περιμένει και η διεθνής κοινότητα», είπε ο επίτροπος. «Μιλάω για διακυβέρνηση, όχι μόνο για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα» δήλωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γιόχανσον: Η ΕΕ χρειάζεται να δουλέψει τη σχέση της με την Τουρκία

Η Ευρωπαία Επίτροπος μιλώντας για το πόσο έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια οι μεταναστευτικές ροές, τόνισε ότι σήμερα πια η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην Ευρώπη, δεν δικαιούνται προστασίας και πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση της ΕΕ για αποκλιμάκωση έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας σε όλα τα μέρη να καταβάλουν προσπάθειες για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Πρέπει κατά προτεραιότητα να αποφευχθούν νέες απώλειες μεταξύ των αμάχων». τόνισε ο κ. Μπορέλ.
ΔΙΕΘΝΗ

Να επιταχύνει η Κομισιόν τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» ζητά ο Βέμπερ

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρει πως η πρόταση της Κομισιόν για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ήρθε πολύ αργά παρά τις πιέσεις που υπήρχαν από τον Ιανουάριο και τόνισε πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ενόψει τουριστικής περιόδου.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο πιστοποιητικό» για επισκέπτες από τρίτες χώρες ζητά η Αυστρία

Η Αυστριακή υπουργός σημείωσε πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που είναι υπό ένταξη θα πρέπει να υιοθετήσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί καθυστερεί η Κομισιόν την επενδυτική συμφωνία με την Κίνα

Δεν πρόκειται να υπάρξει επικύρωση επενδυτικής συμφωνίας της ΕΕ με την Κίνα, καθώς η ασιατική χώρα έχει επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε ευρωβουλευτές ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις για τον σεβασμό της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα.