ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΕΕ - Βρετανια
Φώτο: Shutterstock

H Βρετανία ενέκρινε το ν/σ για τη μονομερή αναθεώρηση όρων του Brexit

Το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market bill) τίθεται τώρα στο στάδιο επιτροπής, με την πιο επίμαχη μέρα να αναμένεται μετά από μια εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο, με βάση το οποίο το Λονδίνο θα αποκτήσει το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς ορισμένους από τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το βρετανικό Κοινοβούλιο, με 340 ψήφους υπέρ έναντι 263 κατά.

Το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market bill) τίθεται τώρα στο στάδιο επιτροπής, με την πιο επίμαχη μέρα να αναμένεται μετά από μια εβδομάδα, όταν οι βουλευτές θα συζητήσουν για το αν το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την εφαρμογή των πιο αμφισβητούμενων τμημάτων του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι απειλεί να επιβάλει «τελωνειακούς φραγμούς» στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, προτρέποντας τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, μολονότι η κυβέρνησή του παραδέχεται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Τζόνσον πως με αυτό το νομοσχέδιο καταρρακώνει τη φήμη της χώρας.

Από την πλευρά του ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Υποθέσεων Υπαίθρου, είπε πως η Βρετανία θέλει οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να πετύχουν και δεν αποχωρεί από τις συνομιλίες.

«Αυτό που δεν κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ... Είμαστε δεσμευμένοι να επιτύχουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Γκόουβ απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία έως το τέλος του μήνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου που θέτει εν αμφιβόλω ορισμένες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το Brexit, «απειλώντας σοβαρά την (αμοιβαία) εμπιστοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ «δεν θα διστάσει» να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 52χρονος παραδέχτηκε προτροπή σε βιασμούς σε διαδικτυακό φόρουμ

Ο 52χρονος Βρετανός Ντάρεν Κόνγουεϊ παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι ενθάρρυνε σεξουαλικές επιθέσεις σε αναίσθητες γυναίκες μέσω διαδικτυακού φόρουμ και κρατούσε ακραίο υλικό. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 30 Οκτωβρίου.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απόρριψη του νομοσχεδίου για ευθανασία από το κοινοβούλιο

Μετά από τετραώρη συζήτηση, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε οριακά σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας σε Αγγλία και Ουαλία, που αφορούσε ασθενείς με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και αυστηρές προϋποθέσεις.
Βρετανική κάλπη εκλογών
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο ηγέτης των Πρασίνων υποψήφιος για τη θέση του Στάρμερ

Ο Ζακ Πολάνσκι, επικεφαλής των Πρασίνων, θα είναι υποψήφιος στο Χόλμπορν και Σεντ Πάνκρας μετά την παραίτηση του Κιρ Στάρμερ, με αναπληρωματικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου. Οι Πράσινοι είχαν ξεπεράσει το 10% στις τελευταίες εκλογές.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

MI5: Η επόμενη "11η Σεπτεμβρίου" ίσως ετοιμάζεται στη Βρετανία

Ο επικεφαλής της MI5 υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να προετοιμάζονται για νέα στρατηγικά σοκ, όπως της 11ης Σεπτεμβρίου, αντί να εστιάζουν μόνο σε απειλές του παρελθόντος, τονίζοντας την ανάγκη προσαρμογής.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σύλληψη δύο υπόπτων για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με διασύνδεση με το Ιράν

Δύο άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο ως ύποπτα για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με φερόμενη διασύνδεση με το Ιράν. Αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.