Φώτο: Shutterstock

Νέες ισχυρές πιέσεις στην τουρκική λίρα

Έβδομη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρών απωλειών για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έφθασε στις 7,61 λίρες ανά δολάριο, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις 24/9 όπου συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Χωρίς φρένο συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και μάλιστα για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, με την ισοτιμία να φθάνει στις 7,61 λίρες ανά δολάριο και τους επενδυτές να αποσύρονται με ταχύτητα από το τουρκικό νόμισμα. 

Η νέα πτώση αποδίδεται και στην «πίστη» των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής στις 24 Σεπτεμβρίου όπου και πραγματοποιεί συνεδρίαση, αλλά θα συνεχίσει να προσπαθεί με όχι και τόσο επιτυχημένες μεθόδους να στηρίξει το νόμισμα, αντί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Παράλληλα οι ανησυχίες για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, οι αρνητικές αποδόσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο έχουν οδηγήσει σε πτώση της αξίας της λίρας πάνω από 20%, που είναι μία από τις χειρότερες επιδόσεις νομισμάτων φέτος. Επιπρόσθετα τόσο η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's της πιστοληπτικής αξιολόγησης της τουρκικής οικονομίας όσο και των κορυφαίων τραπεζών της χώρας, καθιστά τις προοπτικές του νομίσματος κάτι παραπάνω από δυσοίωνες.

«Ο κύριος κίνδυνος... είναι ότι οι αρχές θα συσφίξουν την πολιτική πολύ λίγο και πολύ αργά, προτιμώντας να συνεχίσουν τη στήριξη της ανάπτυξης, μία πολιτική που θα ενίσχυε τους κινδύνους γύρω από τη λίρα», δήλωσε στέλεχος της MUFG Bank.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ