Φωτο: ΑΠΕ

Επίθεση Ερντογάν και κατά του ΟΗΕ 

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί με τον ορθό τρόπο την πανδημία του κορονοϊού και κάλεσε τη διοίκησή του οργανισμού να κάνει αυτοκριτική. 

Ενάντια και στον ΟΗΕ στράφηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας τη δομή της διοίκησης του οργανισμού και εκφράζοντας την άποψη ότι «η μοίρα επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να αφήνεται στο έλεος πέντε χωρών». Υπενθυμίζεται ότι τα μόνιμα μέλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλική Δημοκρατία.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν κατά την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλυεσης του ΟΗΕ  αναφέρθηκε στην 75η επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές του και σημειώνοντας πως είναι ώρα και για αυτοκριτική. «Η αποτυχία επίτευξης σταθερότητας σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδίως στη Συρία, την Παλαιστίνη, την Υεμένη και το Αφγανιστάν, είναι απόδειξη αυτού. Παρά τα ιδανικά που έχουν τεθεί, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί ούτε να αποτρέψει συγκρούσεις ούτε να τερματίσει εκείνες που έχουν ήδη ξεκινήσει», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί με έμμεσο τρόπο και στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν (τώρα) το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, δήλωσε πως η ίδρυση ενός κέντρου των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη, «την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας και σταυροδρόμι ηπείρων», θα υποστήριζε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία κατηγορεί ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία πως εξοπλίζουν την Αρμενία

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι υποστηρίζει σθεναρά το Μπακού, τονίζοντας πως «προσεύχεται» οι αζερικές δυνάμεις να επικρατήσουν στη σύγκρουση και να διώξουν τους Αρμένιους από «τα κατεχόμενα εδάφη».