ΓΔ: 1422.54 0.35% Τζίρος: 50.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Η Ελλάδα προσφεύγει στον ΟΗΕ, ο Ερντογάν απειλεί με γεωτρήσεις

Τη νομιμότητα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης αμφισβητεί η Ελλάδα με επιστολή στον ΟΗΕ, ενώ ο Ερντογάν απειλεί με γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη και με αποστολή στρατού στη Λιβύη.

Ανεβαίνει κι άλλο το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα προσφεύγει στον ΟΗΕ για να αμφισβητήσει επίσημα τη νομιμότητα της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει τη προκλητική του στάση, απειλώντας με γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη και αποστολή στρατού στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και στα διεθνή ύδατα», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα αγοράσει ακόμα ένα γεωτρύπανο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσει η Τουρκία σε γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Επίσης, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές ότι η Λιβύη σύρθηκε επί της ουσίας να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, υπό τις απειλές Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού στρατού στη χώρα.

«Η στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο είναι όταν μας προσκαλέσει ο λιβυκός λαός και η κυβέρνησή του. Αυτό θα μας έδινε ένα τέτοιο δικαίωμα», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ, που σύμφωνα με διεθνή μέσα διαθέτει τη βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων, εκτιμά ότι θα έχει καταλάβει την Τρίπολη πριν τα τέλη του έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ypoyrgeio-exoterikvn
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν για Κύπρο: Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων

Διπλωματικές πηγές απαντούν στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με τις οποίες ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι εάν οι τουρκικές δυνάμεις είχαν κινηθεί νοτιότερα το 1974, τότε η Κύπρος μπορεί να ήταν σήμερα ολόκληρη τουρκική.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λιβύη επιχειρεί να επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Ελλάδα με επιστολή της που επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και παράνομες όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.