Φώτο: Shutterstock

Για αγριότητα κατηγορεί το Ιράν τις ΗΠΑ λόγω κυρώσεων

«Οι Αμερικανοί προκάλεσαν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για «αγριότητα» μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη και δήλωσε πως οι Ιρανοί θα πρέπει να κατευθύνουν την οργή τους εναντίον του Λευκού Οίκου.

«Οι Αμερικανοί προκάλεσαν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν», δήλωσε ο Ροχανί σε τηλεοπτική ομιλία του, με τη φωνή του να τρέμει από θυμό. «Εμείς δεν έχουμε τέτοιον βαθμό αγριότητας ... Η διεύθυνση για τις κατάρες και το μίσος του ιρανικού λαού είναι ο Λευκός Οίκος».

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη αυξήθηκαν αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς το 2018 από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που είχε συνάψει ο προκάτοχός του, και άρχισε να επιβάλει και πάλι κυρώσεις που είχαν αρθεί βάσει της συμφωνίας.

Η Ουάσινγκον επέβαλε τη Δευτέρα νέες κυρώσεις στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν και σε άλλους που εμπλέκονται στο πυρηνικό πρόγραμμά του για να υποστηρίξει τον αμερικανικό ισχυρισμό πως όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης έχουν πλέον αποκατασταθεί.

Την Πέμπτη, η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα ιρανούς αξιωματούχους και οντότητες για φερόμενες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων επέβαλε κυρώσεις σ' έναν δικαστή που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση ενός ιρανού παλαιστή που καταδικάσθηκε σε θάνατο.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-flag-Irak
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα «τιμωρούν» όποιον «παραβιάζει» τις «κυρώσεις του ΟΗΕ»

Η κίνηση εγείρει την απειλή μείζονος διπλωματικής κρίσης στον διεθνή οργανισμό. Ο Τραμπ αναμένεται να αναφερθεί στο Ιράν όταν απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα γίνει κατά κύριο λόγο ψηφιακά.