ΓΔ: 1443.13 -0.24% Τζίρος: 59.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Business insider: Ελκυστικά στους επενδυτές ελληνικά ομόλογα και δημόσιο χρέος

Τα ελληνικά ομόλογα και το δημόσιο χρέος είναι πλέον ελκυστικά σε όσους επενδυτές αναζητούν σταθερά προϊόντα, επισημαίνει ο οικονομικός ιστότοπος businessinsider.it

Γιατί όλοι θέλουν πλέον το ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ μόλις προ ολίγου χρόνου θεωρείτο απολύτως τοξικό, διερωτάται ο οικονομικός ιστότοπος businessinsider.it, αναφερόμενος στην εικόνα σταθερότητας που εμπνέει τώρα η ελληνική οικονομία.

«Το ελληνικό δημόσιο χρέος, που θεωρείτο ιδιαιτέρως τοξικό μόλις προ ολίγων ετών, σήμερα είναι αντικείμενο μίας αυξημένης ζήτησης, διότι οι επενδυτές αναζητούν σταθερά χρηματοοικονομικά προϊόντα και περιουσιακά στοιχεία (assets) σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης—που προαναγγέλλει μία πιθανή ύφεση», τονίζει η ιστοσελίδα.

Η Ελλάδα εισήλθε στη χορεία των ευρωπαϊκών κρατών με αρνητική απόδοση των ομολόγων της κατά την τελευταία έκδοσή τους, επισημαίνει η businessinsider.it, υπενθυμίζοντας πως στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων τρίμηνης διάρκειας την περασμένη Τετάρτη το ελληνικό κράτος άντλησε 535,31 εκατ. δολάρια με επιτόκιο -0,02%, όταν στην προηγούμενη έκδοση τίτλων τρίμηνης διάρκειας το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,095%.

Ανατρέχοντας στην περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας, η ιστοσελίδα σημειώνει πως η Ελλάδα ολοκληρώνει «μία οκταετία ανάκαμψης μετά την οξεία κρίση στο δημοσιονομικό της χρέος» κατά τη διάρκεια της οποίας η οικονομία της έφθασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σήμερα, επισημαίνει το businessinsider.it «ο ομολογιακός δείκτης αναφοράς της χώρας έχει ξεπεράσει την ετήσια (year-to year) απόδοση των άλλων ευρωπαϊκών δεικτών, την ώρα που ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός κάνει προσπάθειες για να δοθούν κίνητρα για μία επεκτατική οικονομική πολιτική».

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, «τα ελληνικά ομόλογα είχαν ξεκινήσει ένα ράλι ανόδου, στο βαθμό που οι ξένοι επενδυτές είχαν αρχίσει να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό δημόσιο χρέος και είχαν αρχίσει να προβλέπουν τη διαφαινόμενη νίκη τον περασμένο Ιούλιο του υποψηφίου της κεντροδεξιάς Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Κ. Μητσοτάκης που αναδείχθηκε πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Τον Αύγουστο, επισημαίνει ο ίδιος ιστότοπος, η ΕΚΤ «είχε μειώσει τα επιτόκια αναφοράς στο 0,5%, αναγκάζοντας έτσι τους επενδυτές να αποσύρουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες (που πλέον δεν αποδίδουν) και να τις τοποθετήσουν στις εθνικές οικονομίες. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες—όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Ιταλία—πωλούν κρατικούς τους τίτλους με αρνητικό επιτόκιο, καθώς οι κυβερνήσεις τους πασχίζουν να αναθερμάνουν τις επενδύσεις εν μέσω του γενικευμένου φόβου για μία πιθανή ύφεση». Η απόφαση της ΕΚΤ «προκάλεσε επίσης μία ελάττωση της προσφοράς δημοσίου χρέους στην περιοχή της Ευρωζώνης, καθώς τα επιτόκιά της λαμβάνονται ως άξονας αναφοράς για τα επιτόκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

«Ψαλίδι» 2 τρισ. στον ισολογισμό της ΕΚΤ, μείωση θέσεων σε ομόλογα

Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ, με τίτλο: «Ποιος αγοράζει ομόλογα τώρα; Πώς οι αγορές αντιμετώπισαν τη μείωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος», το αποτύπωμα της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης επανέρχεται στα επίπεδα του 2020.