ΓΔ: 2658.88 1.01% Τζίρος: 115.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:20:37
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε 18 ιρανικές τράπεζες

Έντονες ανησυχίες συνεχίζουν να εκφράζουν οι Ευρωπαίοι για τις κινήσεις των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο του Ιράν να επιτίθεται εκ νέου στην Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα κυρώσεις εναντίον των 18 μεγαλύτερων ιρανικών τραπεζών, επιφέροντας πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που βρίσκεται ήδη σε δίνη από την πολιτική «μέγιστης πίεσης» των ΗΠΑ.

«Οι κυρώσεις μας έχουν στόχο να αποτρέψουν το Ιράν να υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες και να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν.

Αυτό το μέτρο έχει στόχο να αποκόψει μόνιμα τον ιρανικό χρηματοπιστωτικό τομέα από τον υπόλοιπο κόσμο. Αντιδρώντας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εν μέσω πανδημίας στοχοθετεί με τις νέες κυρώσεις τις "εναπομείνασες διόδους του Ιράν να πληρώνει για τρόφιμα και φάρμακα".

«Εν μέσω πανδημίας Covid 19, το αμερικανικό καθεστώς θέλει να καταστρέψει τις εναπομείνασες διόδους για να πληρώνουμε για τρόφιμα και φάρμακα», δήλωσε ο Ζαρίφ στο Twitter. «Αλλά η συνωμοσία για τη λιμοκτονία ενός πληθυσμού αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Πολλοί παρατηρητές, καθώς και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, φοβούνται ότι αυτά τα τελευταία τιμωρητικά μέτρα θα μειώσουν περαιτέρω τη δυνατότητα για το Ιράν να αποκτά αγαθά που θεωρούνται "ανθρωπιστικά" (φάρμακα, τρόφιμα), ακόμη και αν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι αυτά θα υπόκεινται σε εξαιρέσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2018, θεωρώντας την ανεπαρκή να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα και να θέσει τέρμα στην "αποσταθεροποιητική" συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή. Στην πορεία επανέφερε όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2015.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει το στόχο να συνετίσει την Ισλαμική Δημοκρατία έτσι ώστε να "αλλάξει τη στάση της" στην περιοχή και να διαπραγματευτεί "μια καλύτερη συμφωνία". Όμως, καθώς πλησιάζει στο τέλος της η πρώτη προεδρική θητεία του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου, δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος σε κανένα από αυτά τα μέτωπα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλανοφόρο Νίμιτς
ΔΙΕΘΝΗ

Το USS Abraham Lincoln φτάνει στην Ταϊλάνδη την επόμενη εβδομάδα

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln θα καταπλεύσει στην Ταϊλάνδη μετά από πάνω από 200 μέρες στη θάλασσα στη Μέση Ανατολή, προσφέροντας ξεκούραση στο πλήρωμά του, σύμφωνα με ταϊλανδό αξιωματούχο.
Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανατοποθέτηση διπλωματών σε πρεσβείες στη Μέση Ανατολή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζει να επαναφέρει διπλωμάτες στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή που είχαν εκκενωθεί λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Θα υπερασπιστούμε δυναμικά τα συμφέροντά μας απέναντι στις ΗΠΑ

Η Κίνα τόνισε πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μετά την ανακοίνωση νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που επηρεάζουν και τους εμπορικούς του εταίρους, κυρίως σε χρυσό, τεχνολογία και ναυτιλία.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι μήνες σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή: 20 νεκροί, 68 συμβάντα στο Ορμούζ

Το στενό του Ορμούζ παραμένει εστία έντασης στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν, με 68 ναυτικά περιστατικά σε έξι μήνες σύμφωνα με τον ΔΝΟ. Τουλάχιστον 20 νεκροί, 35 τραυματίες και ένας αγνοούμενος καταγράφονται στην περιοχή.