Φώτο: Shutterstock

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για απάνθρωπες κυρώσεις

Παρατηρητές και διπλωμάτες φοβούνται μήπως οι νέες κυρώσεις μειώσουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα για το Ιράν να αποκτά «ανθρωπιστικά» αγαθά.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατήγγειλε τις νέες «σκληρές και απάνθρωπες» κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να σπάσουν την αντίσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, κυρώσεις σε βάρος των 18 κύριων ιρανικών τραπεζών για να «σταματήσει την παράνομη πρόσβαση στα αμερικανικά δολάρια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν έτσι να λυγίσουν το Ιράν ολοκληρώνοντας την ασφυξία της οικονομίας του, ενώ η εκστρατεία τους της «μέγιστης πίεσης» δεν επέτρεψε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποσπάσει την «καλύτερη συμφωνία» για την πυρηνική ενέργεια που ήλπιζε ότι θα είχε με την Τεχεράνη.

«Οι Αμερικανοί έκαναν ήδη ό,τι μπορούσαν εναντίον του μεγάλου ιρανικού έθνους», αντέδρασε ο πρόεδρος Ροχανί, σύμφωνα με δηλώσεις που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του. «Δεν θα καταφέρουν να σπάσουν την αντίσταση του ιρανικού έθνους με αυτές τις απάνθρωπες (ενέργειες)», δήλωσε.

Παρατηρητές και διπλωμάτες φοβούνται μήπως αυτές οι νέες κυρώσεις μειώσουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα για το Ιράν να αποκτά «ανθρωπιστικά» αγαθά, ακόμη και αν η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει ότι αυτά τα αγαθά υπόκεινται σε εξαιρέσεις. Για τον Ιρανό πρόεδρο, αυτές οι κυρώσεις αποσκοπούν «στη δημιουργία σοβαρών εμποδίων στις μεταφορές κεφαλαίων για τα φάρμακα και τα τρόφιμα». Καταγγέλλει σκληρά, τρομοκρατικά και απάνθρωπα» τιμωρητικά μέτρα.

«Μεσούσης της πανδημίας Covid-19, το αμερικανικό καθεστώς θέλει να καταστρέψει τους τελευταίους διαύλους μας για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χθες στο Twitter και πρόσθεσε πως «οι Ιρανοί θα επιβιώσουν από αυτήν την τελευταία σκληρότητα, αλλά η συνωμοσία για να λιμοκτονήσει ένας λαός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί πράκτορες σκότωσαν τον «νούμερο 2» της Αλ Κάιντα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των New York Times ο Αμπντάλα Άχμεντ Αμπντάλα, γνωστός ως Αμπού Μουχάμαντ αλ Μάσρι, έπεσε νεκρός από τα πυρά δύο ισραηλινών πρακτόρων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην Τεχεράνη πριν από τρεις μήνες.