Φωτό: Pixabay

Εκλογές με αυστηρά μέτρα προστασίας στη Βιέννη

Οι Σοσιαλδημοκράτες δίνουν μάχη με το Λαϊκό Κόμμα για τον έλεγχο της τοπικής Βουλής της Βιέννης. Αυστηρά μέτρα προστασίας για τους πολίτες.

Έκλεισαν πριν λίγο οι κάλπες στην Αυστρία όπου κάτω από ειδικές συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πάνω από 1,3 εκατομμύριο ψηφοφόροι κλήθηκαν για να εκλέξουν, από συνολικά εννέα υποψήφια κόμματα, την τοπική Βουλή-δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τους εκπροσώπους των 23 διαμερισμάτων της πρωτεύουσας.

Η προσέλευση στις κάλπες έγινε κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, με την τήρηση των μεταξύ αποστάσεων, αλλά και με τη χρησιμοποίηση ατομικού στυλό.

Η τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 42% που είναι υπερδιπλάσιο εκείνου του δευτέρου κόμματος, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να βελτιώνει σημαντικά τη δύναμή του, από το 9,24% το 2015, στο εντυπωσιακό 19%, προφανώς χάρη στο αποκαλούμενο "μπόνους" του αρχηγού του, του από τον Δεκέμβριο του 2017 καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 13%, βρίσκονται οι Πράσινοι οι οποίοι στη μεν Βιέννη συγκυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες, σε δε ομοσπονδιακό επίπεδο βρίσκονται σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα, και ακολουθεί το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με μία "καταστροφική" πτώση του από το 31% το 2015, σε μόλις 11%.

Πέμπτο, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το νεοφιλελεύθερων τάσεων κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 7% (6,2% το 2015), ενώ, για το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του πρώην αρχηγού των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε -- το οποίο διασπάστηκε από το Κόμμα των Ελευθέρων και ως "Ομάδα" φέρει το όνομά του -- το ποσοστό στη δημοσκόπηση είναι 5%.

Το εκλογικό μέτρο για την είσοδο ενός κόμματος στην τοπική Βουλή (δημοτικό συμβούλιο) είναι 5%, από το οποίο φέρεται να απέχουν πολύ τα υπόλοιπα τρία υποψήφια κόμματα, ενώ σχετική αβεβαιότητα ως προς την επίτευξή του υπάρχει για την "Ομάδα Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε".

Στις τελευταίες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με αρχηγό του τον Στράχε δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη, όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, και νικητής τους --με διαφορά σχεδόν εννέα ποσοστιαίων μονάδων -- ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον ήδη από το 1994 δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικά τεστ Covid-19 στη Βιέννη για να «προλάβουν» τα Χριστούγεννα

Η Βιέννη θέλει να ξεκινήσει τα τεστ το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός αριθμός προσέλευσης, καθώς, αργότερα, κανένας δεν θα θέλει να υποβληθεί σε τεστ αν πρέπει να υπολογίζει ότι θα περάσει τις εορτές των Χριστουγέννων σε καραντίνα.
ΔΙΕΘΝΗ

«Μισή» παραδοχή ήττας από Τραμπ: «Εχασα, άλλα από νοθεία»

Η άρνηση του Τραμπ να παραδεχτεί την ήττα του δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά έχει καθυστερήσει την φυσιολογική διαδικασία της κυβέρνησης για την μετάβαση σε μια νέα προεδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρό lockdown στην Αυστρία, από τις 17 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου

Το νέο, "πλήρες" πλέον lockdown προβλέπει επίσης το κλείσιμο  όλων των επιχειρήσεων παροχών προσωπικών υπηρεσιών, όπως, για παράδειγμα, κομμωτές, αισθητικοί  και μασέρ, ενώ, όπου αυτό είναι δυνατόν, θα υπάρχει τηλεργασία, όπως σημείωσε ο καγκελάριος.