ΓΔ: 2587.27 -0.63% Τζίρος: 192.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:38
Φώτο: Shutterstock

Παρίσι: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Ερντογάν, ανακαλεί τον γάλλο πρεσβευτή

Το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα. Υπογραμμίζει την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί.

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε σήμερα τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Η γαλλική προεδρία σημείωσε νωρίτερα σήμερα «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Τι είπε ο Ερντογάν

«Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα του Μακρόν με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους; Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι χρειάζεται να φροντίσει την ψυχική του υγεία», τόνισε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη γερμανική αστυνομία για «φασισμό» για την πρόσφατη αστυνομική επιδρομή σε τζαμί του Βερολίνου. «Ο ευρωπαϊκός φασισμός φτάνει σε ένα νέο επίπεδο με τέτοιες επιθέσεις εναντίον των πολιτών του», είπε.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν μετά την απόφαση του Προέδρου της Γαλλίας να επιτρέψει τα κυβερνητικά κτήρια της χώρα του να φωτιστούν με τα σκίτσα του περιοδικού «Charlie Hebdo» τα οποία σατιρίζουν τον Μωάμεθ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ειδικές Δυνάμεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το BD στη «Μέδουσα»: Η Ελλάδα εκπέμπει μήνυμα ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα ισχύος έστειλε η Αθήνα μέσα από την πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 15 - 2026» και την κοινή ναυτική άσκηση με το Ισραήλ. Ενόχληση της Τουρκίας για την μεγάλη άσκηση στην Αν. Μεσόγειο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχονται μέτρα για φθηνότερο πετρέλαιο και επίδομα θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου Κύπρου θα προχωρήσει σύντομα και τόνισε τη σημασία κυβερνητικής σταθερότητας μετά τις εκλογές, επισημαίνοντας ως μόνη ρεαλιστική πρόταση την αυτοδύναμη ΝΔ.
Kyriakos Mitsotakis, Emmanouel Macron, Ellada, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό ντεμαράζ από την Αθήνα, οι 4 συναντήσεις με το βλέμμα στην Άγκυρα

Με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία, η οποία έχει επαναφέρει την ένταση στα Ελληνοτουρκικά, οι τέσσερις επισκέψεις Μητσοτάκη. Τα μηνύματα και η επιχείρηση επαναβεβαίωσης των στρατηγικών σχέσεων της Αθήνας.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Γαλλική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Πώς η Αθήνα προσπαθεί μέσω Γαλλίας να ξεκλειδώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Κύπρου, παρακάμπτοντας την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Συμφωνίες, διπλωματικοί ελιγμοί και η επιστροφή της Τουρκίας στην τακτική των παραβιάσεις.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διπλωματικές επαφές Αραγτσί μετά την επίθεση στο Ισραήλ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί συζήτησε χθες με ομολόγους από Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο, αξιωματούχους Πακιστάν και τον πρωθυπουργό Κατάρ για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και τις εντάσεις στον Λίβανο.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν στρέφεται κατά Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δήλωση Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά το χτύπημα από το Ιράν.