ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

HSBC: Οι Ευρωπαίοι στρέφονται στη βιώσιμη χρηματοδότηση 

Το 79% θεωρούν ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα είναι πολύ ή σημαντικά, ποσοστό μικρότερο από τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο (86%). 

Οι εκδότες χρέους στις κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη δίνουν φέτος μεγαλύτερη σημασία στη βιώσιμη χρηματοδότηση σε σχέση με πέρσι, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν πρωτοφανείς προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας, αποκαλύπτει η έρευνα Sustainable Financing and Investing Survey 2020 της HSBC.  

Η παγκόσμια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2020, αποκαλύπτει ότι η πανδημία του COVID-19 ενίσχυσε την εστίαση στη βιωσιμότητα για ποσοστό μεγαλύτερο του 36% των Ευρωπαίων εκδοτών χρέους. Το 77% υποστήριξε ότι η πανδημία είτε έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στη δέσμευσή τους στα αποκαλούμενα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΠΚΔ) ή τους οδήγησε να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν δώσει μειωμένη προσοχή στον κοινωνικό πυλώνα των ΠΚΔ θεμάτων. 

Οι Ευρωπαίοι εκδότες χρέους είναι πλέον οι περισσότερο προσηλωμένοι στον κόσμο σε θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά, σύμφωνα με την έρευνα. Συγκεκριμένα, το 95% υποστηρίζει ότι αυτά τα θέματα είναι «πολύ σημαντικά» (76%) ή «κάπως σημαντικά» (19%). Ο αντίστοιχος μέσος όρος σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε το 93%.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από τη δέσμευση των Ευρωπαίων εκδοτών στα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά θέματα είναι οι αξίες τους (62%). Μεταξύ άλλων  παραγόντων συμπεριλαμβάνονται η πεποίθηση ότι η επένδυση στη βιωσιμότητα θα έχει καλές αποδόσεις (36%) αλλά και η επιρροή εξωτερικών παραγόντων όπως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (41%) και οι πελάτες τους (36%).

«Οι Ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να ακολουθούν τις παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές τάσεις, τις οποίες αποκαλύπτει η έρευνα, επιδεικνύοντας αυξημένο ενδιαφέρον για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η βιωσιμότητα βρίσκεται σίγουρα ψηλά στην ατζέντα ενώ έχουμε δει ελληνικές επιχειρήσεις να εκδίδουν πράσινα ομόλογα και να καταφεύγουν και σε άλλες λύσεις βιώσιμης χρηματοδότησης. Αυτή είναι μια καλή αρχή αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αφετηρία», τόνισε ο Peter Yeates CEO της HSBC στην Ελλάδα. «Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο ώστε αυτές οι ‘καλές προθέσεις’ να μεταφραστούν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την πράσινη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία. Η HSBC διαθέτει τόσο το εκτόπισμα όσο και την παγκόσμια εμβέλεια προκειμένου να επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν πιο υγιή πλανήτη και έχει δεσμευτεί να συμβάλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της HSBC στη χώρα μας.

Μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών, το 79% θεωρούν ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα είναι πολύ ή σημαντικά, ποσοστό μικρότερο από τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο (86%). Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, οι κοινωνικές πιέσεις (47%) και οι πιέσεις από τους κανονιστικούς φορείς (43%) είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο τη στάση τους. 

Η έρευνα, επίσης, αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι οι πιο ευαισθητοποιημένοι σε ολόκληρο τον κόσμο ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι επενδύσεις τους στο περιβάλλον και την κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, το 61% των Ευρωπαίων επενδυτών νοιώθουν ότι έχουν υποχρέωση να αποφύγουν επενδύσεις επιβλαβείς για την κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει το 53%. 

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι επίσης πολύ πιο πιθανό, συγκριτικά με εκείνους από άλλες γεωγραφικές περιφέρειες, να λαμβάνουν πάντα υπόψη τους παράγοντες ΠΚΔ πριν αποφασίσουν για τις επενδύσεις τους (39% των Ευρωπαίων με τον παγκόσμιο μέσο όρο να φτάνει το 31% παγκοσμίως).

«Η βιώσιμη χρηματοδότηση κατέστη συνήθης πρακτική για τις κεφαλαιαγορές ταχύτερα από όσο αναμέναμε. Οι συναλλαγές, με έμφαση σε στοιχεία ΠΚΔ, αξιολογούνται ολοένα και πιο συχνά όπως και οι παραδοσιακές επενδύσεις και όχι ως μια έκφραση δέσμευσης των επιχειρήσεων απέναντι σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Αυτή είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη, καθώς στο τέλος η μακροπρόθεσμη επιτυχία της αγοράς θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των ΠΚΔ επενδύσεων να ανταγωνιστούν τις ‘παραδοσιακές’ επιλογές με κριτήρια τον κίνδυνο και τις αποδόσεις», τόνισε ο Daniel Klier, Global Head of sustainable finance της HSBC.

Σύμφωνα με έρευνα της HSBC Global Research οι επιδόσεις των μετοχών μεγάλων επιχειρήσεων με ισχυρότερες αξιολογήσεις σε θέματα ΠΚΔ είναι κατά 4,7% καλύτερες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2019. Για τις μετοχές που σχετίζονται με το κλίμα, η διαφορά αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, με την επίδοσή τους να είναι κατά 13% καλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.  

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Οι εκδότες χρέους και οι επενδυτές στην Ευρώπη ενδιαφέρονται πολύ για ευκαιρίες σε θέματα βιώσιμων υποδομών. Τους Ευρωπαίους εκδότες προσελκύουν ιδιαίτερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, τις χαμηλότερου άνθρακα μορφές υδρογονανθράκων όπως το αέριο και η ενέργεια υδρογόνου. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές δίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις έξυπνες πόλεις σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.  
  • Μόνο το 4% των Ευρωπαίων εκδοτών θεωρεί υπερβολική τη δημοσιοποίηση των επιδόσεών τους σε θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικών επιδόσεων, σε σύγκριση με το 11% παγκοσμίως.
  • Οι Ευρωπαίοι εκδότες χρέους έχουν τις μεγαλύτερες και πιο θετικές προσδοκίες σχετικά με τη δημοσιοποίηση των επιδόσεών τους (31% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που φτάνει το 24%).
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον, προκαλεί τριπλάσιες επαναλοιμώξεις

Σύμφωνα με μελέτες στη Ν. Αφρική, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων από το Νοέμβριο που ανιχνεύθηκε η Όμικρον, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.
Koronoios, Korona Virus, Corona Virus, Aerodromia, Aiports
ΔΙΕΘΝΗ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται διεθνώς λόγω παραλλαγής Όμικρον

Κλείνουν τα σύνορά τους σε όλους τους ταξιδιώτες Ιαπωνία και Ισραήλ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υποστηρίζει ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες.
komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην Ευρώπη που κλείνει τα σύνορα για ταξιδιώτες από Αφρική

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως θα προταθεί να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.
ΔΙΕΘΝΗ

ECDC: Να ληφούν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην έξαρση της πανδημίας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων τονίζει ότι η η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντικαταθλιπτικό φάρμακο φαίνεται αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού

"Η φλουβοξαμίνη, ένα φάρμακο που υπάρχει ήδη και το κόστος του είναι χαμηλό, μειώνει τον κίνδυνο να υπάρξει ανάγκη για προηγμένη φροντίδα σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου", συμπεραίνουν ερευνητές.