ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ρύπανση: 230 χιλ. τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στη Μεσόγειο

Αίγυπτος, Ιταλία και Τουρκία, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές, σύμφωνα με έκθεση, που αποδίδει στην κακή διαχείριση των απορριμμάτων το 94% των πλαστικών που καταλήγει στη θάλασσα.

Περί τους 230.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στην Μεσόγειο, ενώ ο αριθμός μπορεί να διπλασιασθεί μέχρι το 2040 εάν δεν ληφθούν «φιλόδοξα» μέτρα, προειδοποιεί η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Η Αίγυπτος ευθύνεται για 74.000 τόνους ετησίως, η Ιταλία για 34.000 τόνους, και η Τουρκία για 24.000. Είναι οι τρεις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο με πλαστικά την Μεσόγειο, σύμφωνα με νέα έκθεση της IUCN.

Στην αναλογία ποσότητας πλαστικών ανά κάτοικο, επικεφαλής είναι το Μαυροβούνιο με 8 κιλά κατ' άτομο ετησίως, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία με 3 κιλά ετησίως κατ' άτομο.

Συνολικά, «περί τους 229.000 τόνοι πλαστικών απορρίπτονται κάθε χρόνο στην Μεσόγειο - ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 500 κοντέινερ καθημερινά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της IUCN, που αποδίδει στην κακή διαχείριση των απορριμμάτων το 94% της ποσότητας των πλαστικών που καταλήγει στη θάλασσα.

«Χωρίς σημαντική παρέμβαση, αυτή η ρύπανση δεν θα σταματήσει να αυξάνεται μέχρι τον διπλασιασμό της για να φθάσει στους 500.000 τόνους μέχρι το 2040», αναφέρει η IUCN προσθέτοντας ότι χρειάζονται φιλόδοξα μέτρα πέραν των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι χώρες.

«Η ρύπανση με πλαστικά είναι πηγή μακροχρόνιων επιπτώσεων για τα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα και για την βιοποικιλότητα», κυρίως για τα θαλάσσια ζώα που κινδυνεύουν να παγιδευθούν ή να καταπιούν πλαστικά απορρίμματα και να καταλήξουν πεθαίνοντας από εξάντληση και πείνα, υπενθυμίζει η Μίνα Επς, διευθύντρια του Θαλάσσιου και Πολικού Προγράμματος της IUCN, οργάνωσης που είναι γνωστή για την κόκκινη λίστα αναφοράς των απειλούμενων ειδών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε 100 από τις πλέον ρυπογόνες πόλεις θα μπορούσε να μειώσει την απόρριψη πλαστικών στη Μεσόγειο κατά 50.000 τόνους ετησίως.

Ειδικότερα, η απαγόρευση ορισμένων προϊόντων όπως οι πλαστικές σακούλες θα επέτρεπε τη μείωση της ποσότητας των πλαστικών στην θάλασσα κατά ακόμη 50.000 τόνους ετησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για την αυξημένη χρήση πλαστικών που απειλεί το περιβάλλον

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το 2019, 253 εκατ. τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παρήχθησαν στον κόσμο, με τον ΟΗΕ να προβλέπει πως οι αριθμοί θα εκτοξευτούν μέχρι το 2040 αν δεν αλλάξει το οικονομικό μοντέλο.
Plastiko, Potiri, Kafes
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες οδηγίες από Κομισιόν για μείωση χρήσης πλαστικών συσκευασιών

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την επιβολή των προτεινόμενων μέτρων μέχρι το 2030 θα έχουν μειωθεί οι εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα από τις συσκευασίες σε 43 εκατ. τόνους από 66 εκατ. τόνους.