Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» ρεκόρ της κατανάλωσης στην ευρωζώνη στο β' τρίμηνο

Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1999 που καταγράφονται τα στοιχεία, σημείωσε η καταναλωτική δαπάνη στην ευρωζώνη όταν και εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Πτώση - ρεκόρ σημείωσε η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν οι χώρες της περιοχής εφάρμοσαν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Την ίδια στιγμή ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη καθώς το εισόδημα των πολιτών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού με τα στοιχεία για την κατανάλωση να είναι δυσοίωνα και για το 2021.

Συγκεκριμένα, η πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη μειώθηκε 10,7% μετά από τη μείωση 3,3% που είχε σημειώσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη δημοσίευσης των σχετικών χρονολογικών σειρών το 1999.

Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,2% μετά από την αύξησή του κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο. Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 3,3%, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των μισθών. Το ποσοστό αποταμίευσής τους αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ