ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Κομισιόν: Μπορεί να υπάρξει περιστολή δικαιωμάτων λόγω Covid

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι οποιοδήποτε έκτακτο μέτρο πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένο και στο πλαίσιο των συνταγματικών ορίων και των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν θεμελιώδες δικαίωμα, ωστόσο ορισμένα δικαιώματα μπορούν να περιοριστούν κατά τη διάρκεια έκτακτης υγειονομικής κατάστασης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euractiv, σχετικά με τη μεταχείριση των δημόσιων συγκεντρώσεων στα κράτη - μέλη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του περασμένου μήνα για αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελευθερία του συνέρχεσθαι σε ορισμένα κράτη - μέλη και επεσήμαναν ότι ορισμένα εθνικά μέτρα έκτακτης ανάγκης ενέχουν «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας».

Σε συνέχεια της απόφασης της ελληνικής αστυνομίας για την τετραήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι οποιοδήποτε έκτακτο μέτρο πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικό, χρονικά περιορισμένο και στο πλαίσιο των συνταγματικών ορίων και των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.

«Σε αυτή τη βάση, εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές, υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων δικαστηρίων, να αξιολογούν συγκεκριμένες καταστάσεις. Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί μέτρα έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη - μέλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βαρύ πρόστιμο σε VW και BMW για καρτέλ με στόχο να... ρυπαίνουν

Τα πρόστιμα 875 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν από την Κομισιόν επειδή οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες συνεννοήθηκαν για να μην αναπτυχθεί καλύτερη τεχνολογία καθαρισμού ρύπων στα αυτοκίνητα ντίζελ.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 4,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2021

Αυξήθηκε σημαντικά ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας καθώς από το 3,1% που προέβλεπαν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι καλύτερες επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ανεβάζουν τον πήχη για την Κύπρο.
komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Με κυρώσεις απειλεί την Ουγγαρία η Κομισιόν για τον ομοφοβικό νόμο

Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί την Βουδαπέστη πως θα ξεκινήσει διαδικασία για την παραβίαση του ευρωπαϊκού Δίκαιου που επιχειρεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Ορμπάν, κλείνοντας την κάνουλα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα από φον ντε Λάιεν σε Τουρκία για το Κυπριακό

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως η ΕΕ είναι πολύ ευαίσθητη σχετικά με το Κυπριακό και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά την θέση της Ευρώπης.