ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Γερμανία: Στα 14 δισ. η στήριξη στις επιχειρήσεις που πλήττονται

Κατά το τρέχον και το επόμενο έτος θα διατεθούν περίπου 300 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις, ενώ θα είναι δυνατό το ποσό να αυξηθεί.

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας για το «μερικό lockdown» που έχει τεθεί σε ισχύ για τον Νοέμβριο θα κοστίσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ κι αυτά είναι «πολλά λεφτά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το κράτος είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος του επιπλέον δανεισμού που απαιτείται.

Το σημαντικό είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και να ξεκινήσουν μελλοντικές επενδύσεις, δήλωσε ο κ. Σολτς μιλώντας στο Οικονομικό Συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung και τόνισε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την μελλοντική ανάπτυξη», καθώς μόνο έτσι θα είναι εφικτό να μειώσουμε τον δείκτη του χρέους και να αποπληρώσουμε τα δάνεια. Ανέφερε δε ότι κατά το τρέχον και το επόμενο έτος θα διατεθούν περίπου 300 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις, ενώ θα είναι δυνατό το ποσό να αυξηθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίστηκε ωστόσο αντίστοιχα γενναιόδωρος όταν ερωτήθηκε εάν σκέφτεται φοροελαφρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα. «Όταν μιλάμε για βοήθεια δισεκατομμυρίων που δίδονται στην οικονομία ως στήριξη, αυτό δεν είναι σωστό. Είναι και λίγο ντροπή να ακούμε τώρα τέτοια αιτήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τα κρατίδια και την αδυναμία της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να πείσει τους Πρωθυπουργούς για την ανάγκη νέων μέτρων, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι, ενόψει της επόμενης διάσκεψης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου και θα ασχοληθεί με τα μέτρα για τον Δεκέμβριο και την περίοδο των Χριστουγέννων, «πρέπει να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων».

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας στήριξης προς τις επιχειρήσεις, εφόσον το απαιτούν τα μέτρα περιορισμού. «Αυτή τη στιγμή δίνουμε 14 δισεκατομμύρια. Και αυτά είναι πολλά λεφτά», τόνισε ο υπουργός.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια για το κόστος των περιορισμών του τρέχοντος μήνα, αλλά το ποσό διευρύνθηκε, προκειμένου να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν ακόμη και 200.000 ευρώ για αυτόν τον μήνα, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι μέχρι και 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germania, merkel, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με αρνητικό τέστ ή πιστοποιητικό η είσοδος στη Γερμανία

Αυστηροποιούνται οι κανόνες εισόδου στη χώρα με στόχο να αποτραπεί η «εισαγωγή» κρουσμάτων κορονοϊού ενώ σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα». Υπέρ της γενικής υποχρέωσης για την προσκόμιση αρνητικών τεστ.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αίρει από 1/7 όλες τις απαγορεύσεις για τα ταξίδια

Για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την Ισλανδία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται πλέον στις «περιοχές κινδύνου», οι οδηγίες θα συνιστούν απλώς «ιδιαίτερη προσοχή»