Φώτο: Shutterstock

Βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ» η πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφεε πως η ΕΕ θα έχει στη διάθεση της περίπου 2 δισ. δόσεις εμβολίων με τους πρώτους εμβολιασμούς να μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βλέπει να γίνεται «ολοένα και πιο πιθανή η προοπτική για φως στην άκρη του τούνελ μέχρι το καλοκαίρι του 2021», την οποία, όπως είπε, διατύπωσε κατά τη συνομιλία τους το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η ίδια, επισημαίνοντας πως υπάρχει τώρα ακόμη μία δύσκολη φάση, αλλά «έχουμε τώρα φως στην άκρη του τούνελ, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον ιό», ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει στη διάθεσή της περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού και πως ελπίζει ότι πιθανόν οι πρώτοι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό σημαίνει ότι με τα εμβόλια της ΕΕ μπορούν να εμβολιαστούν 700 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή και στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική, ενώ η Αυστρία θα λάβει το 2% των δόσεων των εμβολίων της ΕΕ, «περισσότερο, από όσα η Αυστρία πιθανώς θα χρειαστεί».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι στόχος στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού είναι να μπορέσει να επανέλθει η Αυστρία μέχρι το καλοκαίρι του 2021 στην κανονικότητα, και υπογράμμισε το γεγονός ότι και στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια πρόκειται να διενεργηθούν πριν από τα Χριστούγεννα μαζικά τεστ, «γρηγορότερα από το αναμενόμενο».

Από τους εμβολιασμούς, ο ίδιος αναμένει, όπως σημείωσε, από μήνα σε μήνα βήματα προς περισσότερη «κανονικότητα», με την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα τόσο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, έτσι ώστε «να κηρύξουμε ως τελειωμένη την πανδημία και ότι νικήσαμε τον ιό».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειές της στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας πως όλη η διαδικασία είναι γρήγορη και καλή. Ο ίδιος ελπίζει ότι στην Αυστρία ήδη τον Ιανουάριο θα μπορούν να εμβολιαστούν οι πρώτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα είναι υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό δομών φροντίδας, καθώς επίσης ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν σε συζητήσεις με τις Pfizer/Biontech για επιπλέον εμβόλια

Αφού παρήγγειλε αρχικά 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech, η Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησε την «οψιόν» της αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων για το 2021, όπως προβλεπόταν από την συμφωνία.
komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Αγορά επιπλέον 80 εκ. δόσεων του εμβολίου της Moderna

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε αυτή την απόφαση, ενώ στις 6 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εσπευσμένα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να δώσει την πιθανή έγκριση του για την χρήση του εμβολίου της Moderna.
leyen, commission
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Κομισιόν με Moderna για έως και 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), είπε ότι ο Οργανισμός θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια προς το τέλος του έτους, στο καλύτερο σενάριο.