ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ» η πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφεε πως η ΕΕ θα έχει στη διάθεση της περίπου 2 δισ. δόσεις εμβολίων με τους πρώτους εμβολιασμούς να μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βλέπει να γίνεται «ολοένα και πιο πιθανή η προοπτική για φως στην άκρη του τούνελ μέχρι το καλοκαίρι του 2021», την οποία, όπως είπε, διατύπωσε κατά τη συνομιλία τους το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η ίδια, επισημαίνοντας πως υπάρχει τώρα ακόμη μία δύσκολη φάση, αλλά «έχουμε τώρα φως στην άκρη του τούνελ, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον ιό», ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει στη διάθεσή της περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού και πως ελπίζει ότι πιθανόν οι πρώτοι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό σημαίνει ότι με τα εμβόλια της ΕΕ μπορούν να εμβολιαστούν 700 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή και στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική, ενώ η Αυστρία θα λάβει το 2% των δόσεων των εμβολίων της ΕΕ, «περισσότερο, από όσα η Αυστρία πιθανώς θα χρειαστεί».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι στόχος στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού είναι να μπορέσει να επανέλθει η Αυστρία μέχρι το καλοκαίρι του 2021 στην κανονικότητα, και υπογράμμισε το γεγονός ότι και στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια πρόκειται να διενεργηθούν πριν από τα Χριστούγεννα μαζικά τεστ, «γρηγορότερα από το αναμενόμενο».

Από τους εμβολιασμούς, ο ίδιος αναμένει, όπως σημείωσε, από μήνα σε μήνα βήματα προς περισσότερη «κανονικότητα», με την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα τόσο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, έτσι ώστε «να κηρύξουμε ως τελειωμένη την πανδημία και ότι νικήσαμε τον ιό».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειές της στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας πως όλη η διαδικασία είναι γρήγορη και καλή. Ο ίδιος ελπίζει ότι στην Αυστρία ήδη τον Ιανουάριο θα μπορούν να εμβολιαστούν οι πρώτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα είναι υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό δομών φροντίδας, καθώς επίσης ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προ των πυλών το πράσινο διαβατήριο - Ποια τα χαρακτηριστικά του

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο, ενώ θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.